c S
Dnevne novosti

Saborski klubovi za zakon o kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji

27.09.2012 07:22 ZAGREB, 26. rujna 2012.Hina, Saborski su klubovi poslijepodne u prvom čitanju podržali prijedlog Zakona o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji.

Ana Lovrin (HDZ) pohvalila je udvostručenje rokova za rehabilitaciju osuđenih za kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djece. Nansi Tireli (Hrvatski laburisti) i takve, produljene rokove za registraciju osuđenih pedofila smatra prekratkima, a zatražila je da se osigura njihovo trajno evidentiranje.

"Samo tako možemo udovoljiti zahtjevima Konvencije Vijeća Europe o zaštiti djece od seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja", rekla je Tireli, ocijenivši da bi zakon morao osigurati da se na radnim mjestima koja podrazumijevaju stalni kontakt s djecom ne zapošljavaju osuđeni pedofili, koji, smatra, ne bi smjeli ni udomljavati djecu.

Zamjenica ministra Sandra Artuković-Kunšt objasnila je da će po predloženom pri zapošljavanju na radna mjesta koja podrazumijevaju rad s djecom, poslodavac od Ministarstva pravosuđa moći zatražiti potvrdu da kandidat nije osuđivan za tu vrstu kaznenih djela. Ingrid Antičević-Marinović (SDP) smatra, pak, da bi dužnosnicima osuđenima za zlouporabu položaja barem na neko vrijeme trebalo zabraniti bavljenje politikom, odnosno javno istupanje i kandidiranje na izborima.

Klubovi su u prvom čitanju poduprli i prijedlog izmjena Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela, ističući da je riječ o kaznenim djelima iza kojih slijedi osiromašenje vjerovnika, ali i društva i države. Podršku je dobio i prijedlog izmjena Zakona o suzbijanju diskriminacije, kojim se utvrđuje da diskriminacija na temelju rase ili etničkog porijekla ne može biti izuzetak koji se dopušta iz razloga javne sigurnosti.