c S
Dnevne novosti

Saborski Odbor za europske poslove održao prvu sjednicu

18.07.2013 07:12 ZAGREB, 17. srpnja 2013.(Hina), Saborski Odbor za europske poslove, sastavljen prošloga tjedna, održao je u srijedu prvu sjednicu na kojoj je voditelj Ureda veleposlanstva Litve u Zagrebu Deividas Stankevičius predstavio prioritete predsjedanja Litve Europskom unijom.

Litva je preuzela šestomjesečno predsjedanje EU-om 1. srpnja, na dan ulaska Hrvatske u EU, a najvažniji zadaci koji ju čekaju su višegodišnji proračun EU-a i summit Istočnog partnerstva, rekao je Stankevičius. Središnji događaj litavskog predsjedanja bit će summit Istočnog partnerstva koji će se 28. i 29. studenog održati u Vilniusu.

Na njemu će uz EU sudjelovati Ukrajina, Moldova, Armenija, Azerbajdžan i Gruzija. Tri prioriteta litavskog predsjedanja su "vjerodostojna Europa, rastuća Europa i otvorena Europa", istaknuo je Stankevičius. Litvu čeka posao na višegodišnjem proračunu Europske unije za razdoblje od 2014.-2020., dovršavanje posla oko bankovne unije te jačanje fiskalne discipline zemalja članica. Također, fokusirat će se na stvaranje jedinstvenog energetskog tržišta, digitalnog tržišta, te provedbu odluke o borbi protiv nezaposlenosti, posebno mladih.

Litva također želi postići napredak oko pitanja proširenja s Turskom i zemljama zapadnog Balkana, te pitanja trgovinskih pregovora sa SAD-om i Japanom.

Na prvoj sjednici također se razgovaralo o radu saborskog Odbora za europske poslove. Odbor će biti središnje tijelo Sabora u obavljanju europskih poslova te će, između ostalog, donositi Radni program za razmatranje stajališta RH, razmatrati dokumente EU-a i stajališta Hrvatske o dokumentima EU-a o kojima će moći donositi i zaključke, razmatrat će Vladina izvješća o sastancima Vijeća EU-a kao i sudjelovati u postupku predlaganja hrvatskih kandidata za tijela i institucije EU-a.

Na čelu je Odbora, čije je članove Sabor jednoglasno izabrao prošlog petka, Daniel Mondekar, a potpredsjednici su Gordan Jandroković i Jozo Radoš. Odbor će moći angažirati i šest vanjskih članova te će na sjednice pozivati i hrvatske članove EU parlamenta.