c S
Dnevne novosti

Skupina BRICS zabrinuta zbog sporih reformi u MMF-u

30.03.2012 07:10 NEW DELHI, 29. ožujka 2012.(Hina/Reuters), Zemlje takozvane skupine BRICS izrazile su zabrinutost zbog sporog odvijanja reformi u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) u nacrtu deklaracije u kojoj se također poziva na transparentni proces odabira novog predsjednika Svjetske banke.

Čelnici zemalja BRICS-a - Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike - sastaju se u indijskoj prijestolnici New Delhiju u četvrtak. Obećane promjene koje bi tim zemljama dale veća glasačka prava u MMF-u još mora ratificirati SAD.

Također postoji nezadovoljstvo glede reforme skupine G7 i Vijeća sigurnosti UN-a gdje Indija i Brazil već godinama pokušavaju dobiti stalna mjesta.

Skupina BRICS zasad nije pružila potporu nijednom od tri kandidata koji se nadaju da će zamijeniti američkog dužnosnika Roberta Zoellicka na čelu Svjetske banke.

U nacrtu deklaracije navodi se da krizu oko iranskog nuklearnog programa treba riješiti diplomatskim putem te da se ne smije dopustiti njezina eskalacija. U njoj se također priznaje pravo Iranu na nuklearnu energiju za mirne svrhe.