c S
Dnevne novosti

Slučaj Patria: odvajanje slučajeva Slovenije i Hrvatske

31.01.2014 07:12 LJUBLJANA, 30. siječnja 2014.Hina, Oslobađajuća presuda petorici menadžera finske tvrtke Patria, koje je optužnica teretila za davanje mita slovenskim dužnosnicima, mogla bi utjecati i na suđenje u slučaju isporuke oklopnih vozila Hrvatskoj, tvrde u četvrtak slovenski mediji.

Državni odvjetnik na suđenju patrijinim menadžerima u Finskoj Jukka Rappe izjavio je za slovensku tiskovnu agenciju STA da ga ne iznenađuje što je prvostupanjska presuda oslobađajuća jer je riječ o "teškom slučaju" budući su dokazi na sudu bili "posredni". No Rappe podsjeća da je sud rekao kako i dalje postoji "osnovana sumnja" da je u slučaju isporuke finskih oklopnih vozila Sloveniji bilo korupcije.

Rappe je za finsku javnu televiziju rekao da su suđenja za slovenski i hrvatski dio afere Patria odvojeni iako on smatra da bi trebali biti objedinjeni. Slovenski mediji pišu da je jedan od osumnjičenika u hrvatskom dijelu slučaja Patria i bivši predsjendik Stjepan Mesić, ali da će s obzirom na smrt suca koji je trebao voditi suđenje taj proces sada kasniti.

Nakon iznenadne smrti glavnog suca u studenome prošle godine, slovenski i hrvatski slučaj su odvojeni na sudu. Državno je odvjetništvo bilo predviđalo da će se voditi jedinstven postupak, no sada je jasno da se postupci odvajaju i da će u slučaju Hrvatske biti imenovano novo sudsko vijeće. Još se ne zna kada bi proces trebao započeti, rekao je Rappe za finske medije, a prenosi Slovenska tiskovna agencija STA.