c S
Dnevne novosti

Šprem s izaslanstvom Komisije za vanjske poslove BiH

22.05.2012 07:07 ZAGREB, 21. svibnja 2012.(Hina), Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem primio je izaslanstvo Komisije za vanjske poslove Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na čelu s njezinim predsjednikom Mirzom Kušljugićem, a u središtu razgovora bili su bilateralni odnosi, priopćeno je iz Ureda predsjednika Sabora.

Osim o bilateralnim odnosima, koji su ocijenjeni kao dobrosusjedski, prijateljski i partnerski, razgovaralo se o potrebi izmjene Ustava i izbornog zakonodavstva u BiH te o pristupanju BiH NATO-u i Europskoj uniji, nastavlja se u priopćenju i dodaje da je potvrđena spremnost Hrvatske da BiH savjetima i prijenosom vlastitih iskustava i znanja pomogne u procesu približavanja EU i NATO-u. Predsjednik Sabora istaknuo je da sadašnji politički i institucionalni sustav BiH nije uspio zajamčiti jednaku zastupljenost i ravnopravnost sva tri naroda u BiH, a ključ rješenja vidi u postizanju ravnoteže između etničke i građanske zastupljenosti, jačanju bosansko-hercegovačkih institucija kao i ostvarivanju stvarne ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Mirza Kušljugić suglasio se s potrebom izmjene Ustava i izbornog zakonodavstva BiH, iako je rekao da nema iluzija da će to biti brzo. Kazao je kako Komisija za vanjske poslove želi konkretnu suradnju sa saborskim odborima za vanjske poslove i europske integracije, "ne samo u rješavanju problema iz prošlosti, nego i u suočavanju s izazovima budućnosti", a sve u cilju unaprijeđenja gospodarskih odnosa. Članovi izaslanstva Komisije za vanjske poslove istaknuli su značaj hrvatske podrške i pomoći u europskim i euroatlantskim integracijama BiH te su izrazili želju da se prije ulaska Hrvatske u EU riješe sva konkretna pitanja između dviju zemalja u cilju nastavka i poboljšanja međusobne suradnje, stoji na kraju priopćenja.