c S
Dnevne novosti

Srbija i Kosovo nisu postigli dogovor u Bruxellesu

18.04.2013 07:08 ZAGREB/BRUXELLES, 18. travnja 2013.(Hina), Pregovori Srbije i Kosova pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton završili su noćas bez dogovora, no jaz između dviju strana, rekla je Ashton, sada je "uzak i vrlo plitak".

"Današnji je dan bio dug i vrlo intenzivan", rekla je Ashton nakon 14 sati pregovora dodavši kako se nada da je dogovor još moguć prije ministarskog sastanka EU u ponedjeljak, izvijestio je Reuters. "Nadam se da će dva izaslanstva do tada odlučiti mogu li napraviti još posljednje potrebne korake za dovršenje pregovora i pomak u budućnost", poručila je Ashton.

Jaz između dviju strana još postoji, ali više nije "uzak i dubok", nego "uzak i vrlo plitak", rekla je Ashton. Kosovski premijer Hashim Thaci je, kako je prenio Tanjug, nešto prije ponoći poručio da je Priština prihvatila sve prijedloge, dok ih je Beograd odbio. Srbijanski premijer Ivica Dačić izjavio je da je Beograd bio spreman prihvatiti bruxelleski prijedlog o ovlastima zajednice srpskih općina, ali je Thaci, kako je rekao Dačić, to "minirao vezivanjem tog pitanja s članstvom Kosova u međunarodnim organizacijama".

Sastanak je održan na poziv visoke predstavnice Ashton koja bi u ponedjeljak 22. travnja ministre vanjskih poslova zemalja članica EU-a trebala izvijestiti o ishodu pregovora između Srbije i Kosova, o čemu će ovisiti njihov napredak prema europskim integracijama. Srbiji je za dobivanje datuma za početak pristupnih pregovora potreban dogovor o normalizaciji odnosa s Kosovom, a Priština bi dobila preporuku za otvaranje pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Konačnu odluku o tome donijet će čelnici EU-a na summitu u lipnju.

Srbija i Kosovo vodili su od listopada prošle godine dijalog na premijerskoj razini uz posredovanje Catherine Asthon. Posljednji, osmi krug pregovora, održan 2. travnja, završio je bez dogovora zbog različitih stavova o ključnom pitanju, ovlastima zajednice srpskih općina na Kosovu. Ashton je tada rekla kako je na stolu bilo nekoliko prijedloga. "Jaz između dviju strana je uzak, ali dubok", rekla je Ashton.