c S
Dnevne novosti

Sud BiH oslobodio desetoricu osuđenih za ratne zločine

19.11.2013 07:10 MOSTAR, 18. studenog 2013.(Hina), Prizivni odjel Suda BiH naložio je puštanje na slobodu desetorice osuđenih na dugogodišnje kazne zatvora zbog genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti jer su im tijekom suđenja prekršena prava po Konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, priopćio je u ponedjeljak Sud BiH.

Osuđenima, uglavnom bivšim pripadnicim vojske bosanskih Srba i jednom bivšem pripadniku Hrvatskoga vijeća obrane, obustavljeno je izvršenje kazne na koje su bili osuđeni od 14 do 33 godine zatvora nakon što je Ustavni sud BiH usvojio žalbe i utvrdio povredu prava optuženih. "Rješenjem o obustavi izvršenja kazne osuđeni se odmah puštaju na slobodu", navodi se u priopćenju Suda BiH.

Pojašnjeno je da protiv ovog rješenja žalba nije dopuštena. Ustavni sud BiH donio je presudu u korist deset osuđenika za ratne zločine koji su se žalili zbog presuda Suda BiH koji je retroaktivno primjenjivao Kazneni zakon iz 2003. a takvu praksu je nedavno osporio i Sud za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju prigovora dvojice osuđenika za ratne zločine iz BiH.

Sud u Strasbourgu je naveo kako se nitko "ne može smatrati krivim za kazneno djelo nastalo činjenjem ili nečinjenjem koje nije predstavljalo kazneno djelo u vrijeme izvršenja, prema nacionalnom ili međunarodnom pravu". "Izrečena kazna neće biti teža od one koja se primjenjivala u vrijeme izvršenja kaznenog djela", naveo je Sud za ljudska prava u Strasbourgu.

Za ratne zločine počinjene tijekom rata na području BiH po kaznenom zakonodavstvu bivše Jugoslavije bile su predviđene dvostruko blaže kazne zatvora nego u Kaznenom zakonu BiH, pa je Sud BiH morao primjenjivati blaži zakon. Unatoč tome Sud BiH je primjenjivao daleko strožiji Kazneni zakon donesen 2003.