c S
Dnevne novosti

Suradnja Hrvatske i Slovenije u sprječavanju sukoba interesa

12.09.2011 07:12 ZAGREB, 9. rujna 2011.Hina, Čelnici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Hrvatskog sabora te Komisije za sprječavanje korupcije Republike Slovenije potpisali su Memorandum o suradnji u sprječavanju sukoba interesa.
Potpisivanju usuglašenog teksta Memoranduma u Hrvatskom saboru prethodio je radni sastanak članova dvaju povjerenstava. Predsjednik saborskog povjerenstva Mate Kačan je izjavio da je Memorandum potpisan u skladu s nastojanjima unaprjeđenja i intenziviranja međusobne suradnje u prevenciji i sprječavanju sukoba interesa, u okvirima nacionalnih zakonodavstava.

"Tim činom započeli smo stalnu i intenzivniju suradnju u područjima koja se odnose na prevenciju korupcije i sprječavanje sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti", rekao je Kačan. Svrha je suradnje, dodao je, razmjena znanja i stečenih iskustava u primjeni međunarodnih pravnih standarda i nacionalnih propisa koji se odnose na prevenciju i sprječavanje sukoba interesa.

Suradnja će biti uspostavljenja kroz studijske posjete, zajedničku obuku i projekte, organizaciju radionica, seminara i konferencija, edukaciju mogućih subjekata sukoba interesa, poboljšanje pristupa informacijama značajnih za odlučivanje o sukobu interesa i borbu protiv korupcije, te ostvarivanje regionalne suradnje s istim i sličnim tijelima javne vlasti.

"Sukob interesa se ne može iskorijeniti u društvu, ali se može izbjegavati. Jedan od načina je i stalna regionalna suradnja te međusobna zajednička edukacija koja zasigurno ima preventivno djelovanje odvraćanja od mogućeg sukoba interesa", rekao je Kačan. Zadovoljstvo sastankom i potpisivanjem Memoranduma izrazio je i predsjednik slovenske Komisije za sprječavanje korupcije Goran Klemenčič.

apomenuo je da su oba tijela i ranije surađivala te da će na temelju Memoranduma ta suradnja biti još intenzivnija. "Obje države imaju problem s korupcijom i ne treba se zavaravati da imamo problema s korupcijom u sustavu. Protiv te korupcije ne može se boriti samo pravosuđe i policija, to je važno, ali važna je i prevencija", izjavio je Klemenčič.

Za učinkovitu borbu protiv korupcije, dodao je, važno je jačanje integriteta, djelovanja pravne države, podizanje političke i pravne kulture, te posebice transparentnost djelovanja javnog sektora i trošenja javnog novca. Naglasio je da je i pred Slovenijom i pred Hrvatskom još dug put u toj borbi te da razmjena iskustava u tome može itekako pomoći.