c S
Dnevne novosti

TIH pokrenuo kampanju o preveniranju sukoba interesa

05.10.2011 07:18 ZAGREB, 4. listopada 2011.(Hina), Tranparency International Hrvatska (TIH) najavio je kako je u suradnji s Transparency Internationalom Bugarska (TIB) započeo projekt "Civilno društvo i javne institucije - Partner u povećanju trasparentnosti kroz razvoj i implementaciju preveniranja sprečavanja sukoba interesa", kojem je cilj smanjiti rizike od pojavljivanja sukoba interesa kod javnih dužnosnika.

Kako je na konferenciji za novinare rekao Zorislav Antun Petrović iz TIH-a, projekt će se provoditi do kraja srpnja 2012. a trebao bi povećati objektivnost rada javnih dužnosnika kao i povjerenje građana u njih i institucije u kojima ti dužnosnici rade.

Kroz projekt, kojeg financira Europska komisija u sklopu programa "IPA 2008", educirat će se dužnosnici, javnost, nevladine udruge i mediji o problematici i načinima sprečavanja sukoba interesa.

Tijekom provedbe projekta, kako je kazao Petrović, TIH će koristiti iskustva TIB-a, nevladine udruge koja ima iskustva na usklađivanju strategije suzbijanja interesa s normama EU.

Govoreći o bugarskim iskustvima Borjana Samadžijeva iz bugarskog Transparency Internationala kazala je kako je ta zemlja nakon ulaska u EU dobila zakon koji se bavio područjem sprečavanja sukoba interesa, no, dodala je i da je njegova provedba bila slaba i nedovoljna.

S ciljem poboljšanja stanja TIB je definirao strategije za rješavanje sukoba interesa za državne službenike koji će biti predstavljeni tijekom kampanje, a razvio je i indikatore za mjerenje rizika od sukoba interesa kod državnih dužnosnika.

U sklopu projekta postavljena je i internetska stranica www.sukobinteresa.net i napisan priručnik o sprečavanju sukoba interesa, rekao je Zorislav Antun Petrović.

Dodao je i kako sada slijedi angažiranje domaćih i inozemnih predavača koji će sudjelovati na radionicama u većim županijskim središtima.

Za vrijeme trajanja projekta pedesetak članova nevladinih udruga i isto toliko predstavnika medija će kroz edukaciju u 15 hrvatskih gradova unaprijeđivati svoja znanja neophodna za praćenje sukoba interesa kod javnih dužnosnika, a najmanje 250 dužnosnika bit će upoznato s načinima preveniranja sukoba interesa.