c S
Dnevne novosti

Tomašević: Gradska uprava ostaje čvrsto uz prava žena nakon odluke Vrhovnog suda

12.04.2024 08:20 ZAGREB, 11. travnja 2024. (Hina) - Zagrebačka Gradska uprava najavila je u četvrtak da će detaljnije komentirati ukinuće presude Županijskog suda koja je išla u korist Grada Zagreba u slučaju zastava "Hoda za život", uz poruku gradonačelnika Tomislava Tomaševića da i dalje čvrsto ostaju uz prava žena.

"Udruge U ime obitelji i Vigilare obavijestile su javnost da je Vrhovni sud ukinuo presudu Županijskog suda koja je išla u korist Grada Zagreba u slučaju zastava „Hoda za život” i vratio predmet na ponovno suđenje. Presudu će Grad moći detaljno komentirati kad je zaprimi", stoji u priopćenju Grada Zagreba.

"Navedena presuda Vrhovnog suda neće nas pokolebati u djelovanju da kao gradska vlast stojimo u obrani prava žena zagarantiranih Ustavom. Vjerujemo da ćemo na kraju dobiti ovu sudsku bitku protiv tužbe udruge U ime obitelji kao što smo je dobili i u slučaju mjere roditelj-odgojitelj”, izjavio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Iz Grada dodaju da detalje nisu u mogućnosti komentirati jer Grad još nije zaprimio presudu niti njeno obrazloženje te podsjećaju da je u siječnju Županijski sud potvrdio stajalište Grada Zagreba da organizatori „Hoda za život” nisu diskriminirani time što im je gradonačelnik Tomašević uskratio postavljanje zastava njihove manifestacije na gradske jarbole. Navode i da je gradonačelnik cijelo vrijeme jasno komunicirao da postavljanje zastava različitih manifestacija na gradske jarbole nije vezano uz pravo na prosvjed i slobodu govora.

Gradonačelnik je više puta naglasio da su organizatori održali svoj javni skup no da se zastave na gradske jarbole mogu postaviti isključivo za skupove kojima je grad suorganizator i koje podržava demokratski izabrana gradska vlast, te koji su u skladu s važećim gradskim strategijama, što nije slučaj s „Hodom za život” koji traži zabranu pobačaja, naglašavaju u priopćenju iz Grada.