c S
Dnevne novosti

Turska nakon više od 3 godine otvorila poglavlje

06.11.2013 07:08 BRUXELLES, 5. studenog 2013.Hina, Turska je u utorak na pristupnoj konferenciji u Bruxellesu otvorila pregovore u poglavlju Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, što je prvo poglavlje koje otvara nakon stanke od više od tri godine.

Tursko izaslanstvo u pregovorima je vodio ministar za europske poslove i glavni pregovarač Egemen Bagis, a s europske strane bili su povjerenik za proširenje Štefan Fuele i litavski ministar vanjskih poslova Linas Linkevičius. Turska ima status kandidata od 1999., pristupne pregovore započela je u listopadu 2005., isti dan kada i Hrvatska, u posljednje tri godine nije otvorila ni zatvorila ni jedno poglavlje.

Dio pregovaračkih poglavlja je zamrznut jer Ankara odbija normalizirati odnose s Ciprom, a zastoju pridonose nevoljkost više utjecajnih zemalja članica da Turska ikada postane članicom. Od 33 poglavlja Turska je do sada otvorila pregovore u njih 13, a zatvorila samo jedno i to ono najlakše - Znanost i istraživanje.

"Drago mi je što smo otvorili 14. poglavlje u pristupnim pregovorima s Turskom - poglavlje 22 o regionalnoj politici", rekao je Linkevičius.

"Vjerujem da pregovarački proces ostaje glavni instrument našeg angažmana i nadam se da će EU uskoro moći postaviti jasne i eksplicitne uvjete koje Turska mora ispuniti za otvaranje dva ključna poglavlja 23 i 24 - Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i sigurnost", rekao je Fuele dodajući kako očekuje da više neće biti tako duge stanke da bi se otvorilo neko poglavlje.