c S
Dnevne novosti

Turska uvodi reforme kako bi potaknula mirovni proces s Kurdima

01.10.2013 07:10 ANKARA, 30. rujna 2013.(Hina/Reuters), Turska je u ponedjeljak najavila reforme koje promatrači smatraju pokušajem spašavanja pregovora s kurdskim pobunjenicima, a uključuju i promjene u izbornom sustavu, širenje prava na jezik i dopuštenje selima da se služe izvornim kurdskim imenom.

Prokurdska stranka mira i demokracije (BDP) kaže da ti prijedlozi koje je predstavio premijer Tayyip Erdogan neće zadovoljiti kurdske gerilce koji su u rujnu zaustavili povlačenje s turskoga teritorija. Ustanak kurdistanske radničke stranke (PKK) ugrozio je gospodarstvo kurdskoga jugoistoka Turske, a u borbama je od 1984. poginulo više od 40 tisuća ljudi.

Među ostalim je prijedlozima i dopuštenje da se predizborna kampanja vodi i na drugim jezicima, a ne samo na turskome, te dekriminalizaciju upotrebe kurdskih znakova kojih nema u turskome pismu. Osnovnoškolci u državnim školama više neće morati radni tjedan početi recitiranjem duboko nacionalističke zakletve koja počinje riječima: "Turčin sam".

Erdogan je u tu mirovnu inicijativu uložio mnogo svoga političkog kapitala, dobio je snažnu potporu javnosti, ali stalno ga žestoko napadaju nacionalisti jer drže kako je riječ o ustupcima gerilcima koje službena Ankara smatra teroristima.