c S
Dnevne novosti

Valencia: završena trodnevna konferencija ESIL-a

17.09.2012 07:12 VALENCIJA/ZAGREB, 16. rujna 2012.(Hina), Peta bijenalna Opća konferencija Europskog udruženja za međunarodno pravo (ESIL) zatvorena je u subotu navečer u Valenciji nakon trodnevne rasprave posvećene regionalizmu i međunarodnom pravu.

Oko 300 sudionika konferencije - među kojima su bili vodeći međunarodnopravni stručnjaci iz velikog broja europskih zemalja, kao i više sudaca Međunarodnog suda pravde (ICJ), te predstavnici azijskog i južnoameričkog udruženja za međunarodno pravo - tokom tri dana konferencije raspravljali su o regionalizmu i međunarodnom pravu.

Jednom od osam tematskih sjednica konferencije, o pitanjima prava mora i polarnim krajevima, osobito s obzirom na ubrzano otapanje arktičkog leda posljednjih godina, predsjedao je hrvatski stručnjak za međunarodno pravo, profesor Davor Vidas, nekoć član Katedre za međunarodno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, a sada direktor Odjela za pravo mora u Institutu Fridtjofa Nansena u Oslu. Europsko udruženje za međunarodno pravo osnovano je 2004. s namjerom okupljanja stručnjaka za međunarodno pravo, osobito iz zemalja Europe, te danas ima oko 1800 članova.

Jedan od utemeljitelja i prvi predsjednik Europskog udruženja za međunarodno pravo bio je donedavni sudac Međunarodnog suda pravde u Haagu, Bruno Simma, sada jedan od izabranih arbitara u hrvatsko-slovenskoj arbitraži o razgraničenju na moru i kopnu, koja se vodi pri Stalnom arbitražnom sudu u Haagu. Sljedeća Opća konferencija Europskog udruženja za međunarodno pravo održat će se 2014. u Austriji.