c S
Dnevne novosti

Vijeće sigurnosti odobrilo još tisuće mirovnjaka za Južni Sudan

27.12.2013 07:10 NEW YORK, 24. prosinca 2013.(Hina/Reuters), Vijeće sigurnosti UN-a odobrilo je u utorak planove za slanje dodatnih mirovnih snaga u Južni Sudan što je prije moguće kako bi se zaštitili civili od nasilja, čime će se gotovo udvostručiti broj UN-ovih mirovnjaka u toj zemlji.

Vijeće sigurnosti je jednoglasno prihvatilo zahtjev glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona da se osnaži UN-ova misija s dosadašnjih 7000 vojnika i 900 policajaca na 12500 vojnika i 1323 policajaca. Nasilje je u prijestolnici Južnog Sudana Jubi izbilo 15. prosinca i proširilo se na naftom bogate pokrajine regije i šire, etnički podijelivši dvije godine staru državu. U UN-ovim bazama zaštitu je potražilo oko 45.000 civila.

Ban je rekao da će dodatnih 5500 vojnika mirovnih snaga i 423 policajaca biti povučeno iz obližnjih misija UN-a i Afričke unije u Demokratskoj Republici Kongu, Obali Bjelokosti, Liberiji i sudanskim regijama Darfuru i Abyeiu. Ban je 15-eročlanom vijeću rekao da je UN-ovoj misiji u Južnom Sudanu potrebno još pet pješačkih bojni, po tri jurišna i transportna helikoptera, jedan transportni vojni zrakoplov C-130 te tri policijske postrojbe.

U rezoluciji Vijeća sigurnosti od Bana se traži da prvo za 15 dana izvijesti o stanju u Južnom Sudanu a potom da izvješćuje svakih 30 dana. UN-ova misija u Južnom Sudanu trenutno ima 6700 vojnika i 670 policajaca.Vijeće sigurnosti pozvalo je da se "odmah prekinu sukobi i otvori dijalog" između dviju strana i osudilo nasilje nad civilima, etničkim skupinama i zajednicama Južnog Sudana.

Zapadne sile i istočnoafričke države pokušale su posredovati između predsjednika Salve Kiira, iz skupine Dinka, i vođe pobunjenika Rieka Machara, iz skupine Nuer, koji je bio potpredsjednik dok ga Kiir nije smijenio u srpnju.