c S
Dnevne novosti

Vlada: Hrvati će nakon ulaska u EU moći podupirati Europsku građansku inicijativu

05.04.2013 07:20 ZAGREB, 4. travnja 2013.(Hina), Vlada je sa sjednice Saboru uputila prijedlog zakona koji će hrvatskim državljanima nakon ulaska u EU omogućiti da sudjeluju u Europskoj građanskoj inicijativi, u sklopu koje građani iz različitih zemalja EU mogu od Europske komisije zatražiti da predloži donošenje nekog zakona.

Najmanje milijun punoljetnih građana iz najmanje jedne četvrtine članica EU po Lisabonskom ugovoru ima pravo od Europske komisije zatražiti predlaganje nekog zakona EU. Minimalan broj građana podupiratelja različit je za svaku državu, a dobiva se tako da se broj eurozastupnika iz pojedine države pomnoži sa 750.

Iz Hrvatske će u Europskom parlamentu biti 12 zastupnika, što znači da će pojedini prijedlog u sklopu Europske građanske inicijative morati poduprijeti najmanje devet tisuća birača iz Hrvatske, ako predlagatelji žele da se i Hrvatska svrsta među zemlje čiji građani podupiru njihovu inicijativu.

Vlada je Saboru uputila i konačni tekst zakona o državnim maticama, na temelju kojega će se ubuduće isključivo u elektroničkom obliku voditi sve matice, osim matice vjenčanih, koja će u elektronički oblik prijeći nakon izmjena Obiteljskog zakona. Po novom zakonu, izvodi iz matica ubuduće neće sadržavati podatke o promjeni spola i osobnog imena.