c S
Dnevne novosti

Vlada: promjene procedure za korištenje pokusnih životinja

15.02.2013 07:10 ZAGREB, 14. veljače 2013.Hina, Izmjenama Zakona o zaštiti životinja, koji je Vlada uputila u saborsku proceduru, mijenjaju se procedure za pravne i fizičke osobe koje se bave uzgojem, nabavom i korištenjem laboratorijskih i drugih pokusnih životinja.

Zakon se usklađuje s direktivama EU te se tako određuje da će se pokusi moći provoditi samo u okviru projekta koji prije dobivanja dozvole za njihovo provođenje moraju biti ocijenjeni, a tu će ocjenu davati već postojeće Etičko povjerenstvo. Podnositelji zahtjeva za odobravanjem pokusa snosili bi troškove rada Etičkog povjerenstva.

Izmjenama se predlaže i da se u sklopu postojećeg Povjerenstva za zaštitu životinja, s obzirom na velike različitosti područja, osnuju dva odbora - za kućne ljubimce i farmske životinje. Zabranjuje se i uvoz koža i proizvoda od koža mladunaca određenih vrsta tuljana, promet proizvodima od tuljana, uporaba stupica i uvođenje u Hrvatsku krzna i proizvoda dobivenih od određenih divljih životinja ulovljenih stupicama, kao i zabrana stavljanja na tržište krzna pasa ili mačaka te proizvoda koji sadrže krzno pasa ili mačaka.

Predlaže se i da nadležna tijela općina ili gradova mogu na svom području urediti uvjete držanja kućnih ljubimaca, način kontrole njihova razmnožavanja, uvjete i način držanja vezanih pasa, te način postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama i to zbog velikih razlika u načinu držanja životinja u ruralnim sredinama od načina njihova držanja u gradovima.

Vlada je Saboru uputila i konačni prijedlog Zakona o dadiljama kojima se, u odnosu na prvo čitanje, ukida mogućnost da se dadilje može registrirati kroz trgovačka društva. "To je bila potencijalna opasnost da se zakon zloupotrijebi jer vrlo jasno treba podvući crtu između onoga što je institucionalna skrb za djecu i onoga što je izvaninstitucionalna", kazala je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Dadilje nisu ni privatni vrtići, niti vrtići koje mogu formirati jedinice lokalne samouprave, one su izvaninstitucionalna skrb, one su na neki način servis i pomoć roditeljima. I utoliko je ova mogućnost da se one registriraju i kroz trgovačka društva otvorila prostor za manipulacije, te ga mičemo, dodala je.