c S
Dnevne novosti

Vlada upućuje u proceduru "registar pedofila"

19.07.2012 07:24 ZAGREB, 18. srpnja 2012.(Hina), Hrvatska Vlada bi sa sjednice u saborsku proceduru trebala uputiti prijedlog Zakona o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji kojim se priprema registar osuđenih pedofila.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić izjavio je da registar pedofila neće biti javno objavljen, ali će mu pristup imati sve nadležne službe, prvenstveno za kazneni progon, državno odvjetništvo, policija i sudovi, kao i sve institucije i tijela koje dolaze u doticaj s djecom.

Upozorio je da su ti podaci službena tajna i da će onaj tko ih oda biti kazneno progonjen te podsjetio da ti podaci i sada postoje u registrima, ali će odsad biti objedinjeni.

"Podaci koji se tiču počinitelja kaznenih djela seksualne prirode na štetu djece sada će biti objedinjeni. Na taj način hoćemo povećati zaštitu djece, eliminirati sve osobe koje su bile osuđivane zbog takvih djela iz doticaja s djecom", rekao je Miljenić za Dnevnik HTV-a.

Miljenić je potvrdio da zakon daje alat kojim se propisuje da oni koji imaju doticaja s djecom trebaju donijeti potvrdu da nisu u registru. "Sva ministarstva će u okviru svojih nadležnosti propisati koji su to poslovi za koje će se tražiti potvrda", rekao je.

Na pitanje odnosi li se to i na Crkvu, odgovorio je da se to odnosi na svakoga tko je ovlaštena osoba i ima doticaj s djecom. Miljenić je rekao da je vrijeme predviđeno za rehabilitaciju kod spolnih delikata dvostruko duže pa će i podaci u registru toliko biti prisutni.

"U najtežim slučajevima bit će to 40 godina nakon izdržavanja kazne, praktički doživotno", rekao je ministar pravosuđa. Naglasio je da mu nije cilj podvrgnuti javnom linču osuđene pedofile već onemogućiti njihov rad s djecom.