c S
Dnevne novosti

Zajednički odbor EU-RH pozvao na ratifikaciju ugovora

12.12.2012 07:30 BRUXELLES, 11. prosinca 2012.(Hina), Zajednički savjetodavni odbor EU-Hrvatska ponovio je u utorak u Bruxellesu potporu brzoj i glatkoj ratifikaciji Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji i pozvao zemlje članice EU koje ga još nisu ratificirale, da to što prije učine.

U prijedlogu zaključaka sudionici 12. sastanka Zajedničkog savjetodavnog odbora EU-RH čestitaju hrvatskim vlastima na ukupno ostvarenom napretku u procesu ulaska u članstvo u EU, osobito u području usklađivanja sa zakonodavstvom i standardima Unije. No, Zajednički odbor ističe potrebu poboljšanja u pravosuđu, borbi protiv korupcije, zaštiti ljudskih prava i manjina, ističući važnu ulogu koju u tim područjima mogu i trebaju imati udruge civilnog društva.

Sastanak je kasnio sat vremena jer je hrvatsko izaslanstvo imalo problema zbog zrakoplovnih veza pri dolasku u Bruxelles, ali je, po ocjeni supredsjedateljice odbora Ane Milićević Pezelj iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske bio vrlo uspješan i učinkovit. U Bruxelles iz Zagreba nisu stigli predstavnici poslodavaca, koji zajedno s predstavnicima radnika i organizacija civilnog društva čine odbor, ali je Milićević Pezelj rekla da ne zna razlog njihova nedolaska.

Milićević Pezelj tijekom sastanka napomenula je kako sindikati i civilno društvo više uopće ne sudjeluju u odlukama koje se tiču procesa pristupa Hrvatske EU-u nakon što je u srpnju prošle godine, poslije završetka pregovora, raspušten Nacionalni odbor za praćenje pregovora i da se hrvatska vlada do sada oglušila o sve njihove zahtjeve da se uključe preko nekog drugog tijela.

Tako je sudionicima sastanka rekla, dobivši prije toga potvrdu od drugih članova hrvatskog izaslanstva, da im je činjenica da je hrvatska vlada donijela akcijski plan za rješavanje preostalih pitanja istaknutih u izvješću Europske komisije, bila "prvi glas", odnosno da su tu informaciju čuli prvi put na današnjem sastanku. Stoga je Zajednički savjetodavni odbor EU - Hrvatska u zaključcima naveo nužnost uključivanja predstavnika socijalnih partnera i drugih organizacija civilnog društva u događaje povezane s hrvatskim ulaskom u EU.

Dio zaključaka odnosi se i na fazu pripreme Hrvatske za regionalnu politiku EU i pravilno korištenje strukturnih i kohezijskih fondova, pri čemu se Zajednički odbor zauzeo za to da se programi pomoći EU i njihova provedba što više stave u nadležnost lokalnih zajednica te da se u cilju što učinkovitije provedbe koriste već postojeće lokalne organizacije i nacionalna središta. Također je istaknuta nužnost daljnjeg smanjivanja birokracije i predugih zakonskih postupaka u upravljanju strukturnim fondovima EU-a, naglašena je potreba još većih napora u borbi protiv korupcije te potreba da potencijalni tražitelji financijskih sredstava dobiju pravodobnu, jasnu i koherentnu informaciju.

 Odbor poziva na isplatu sredstava iz EU fondova odmah po završetku nekog projekta ili njegove faze, jer kašnjenja koja nisu neuobičajena, predstavljaju veliki problem organizacijama civilnog društva koje imaju limitirana sredstva, a mogu i odvratiti mnoge od apliciranja za projekte koje financira EU. Na kraju, odbor ističe potrebu jačanja kapaciteta institucija te nužnost poboljšanja stručnosti organizacija civilnog društva u poslovima i procedurama EU, što uključuje potrebu ulaganja i u ljudske vještine i u tehničku opremu.

Hrvatski članovi Zajedničkog savjetodavnog odbora EU - RH pozvani su da u svojstvu promatrača nazoče plenarnoj sjednici Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EECS) u srijedu i četvrtak u Bruxellesu, što su članovi Zajedničkog odbora koji djeluje u sklopu EECS-a, pozdravili u zaključcima sastanka. Ovi zaključci će biti upućeni političkim institucijama u EU-u i Hrvatskoj kao doprinos civilnog društva