c S
Dnevne novosti

Zatupnici završili s raspravom o financijskoj reviziji stranaka

08.03.2012 07:24 ZAGREB, 7. ožujka 2012.(Hina), Zastupnici Hrvatskog sabora završili su poslijepodne raspravu o Izvješću o obavljenoj financijskoj reviziji političkih stranaka i nezavisnih zastupnika u 2010. i počeli raspravu o Izvješću o obavljenoj reviziji učinkovitosti upravljanja poslovnim prostorima u vlasništvu Republike Hrvatske.

Boro Grubišić (HDSSB) drži zanimljivim da su uvjetna mišljenja revizije dobile stranke tadašnje vladajuće koalicije HDZ, HSS, HSLS, HSU i SDSS, a oporbene HDSSB, HNS, HSP, IDS, SDPH i SDA bezuvjetna, a njegov stranački kolega, zastupnik Dinko Burić je ustvrdio da je revizija nekorisna jer ne pokazuje svarno stanje stvari, budući da je, istaknuo je, HDZ dobio uvjetno mišljenje, a nalazi se na sudu.

Što je HDZ trebao učiniti da dobije negativno mišljenje, pitao je. Uzalud trošite papire koji ne pokazuju ono što građane zanima, a kamo li tko će vratiti novac, poručio je Burić. Davorin Mlakar (HDZ) rekao je da je izvješće rađeno prema bivšem Zakonu o financiranju političkih stranaka, nezavisnih lista i kandidata čiji je okvir bio uži i, istaknuo je, bila je manja mogućnost revizijskog nadzora.

On je podsjetio je da je HDZ predložio Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe u kojemu je prvi put odvojen redovit rad stranaka kroz tri godine od izborne godine, kada se nadzire izborna promidžba. I Silvano Hrelja (HSU) je ukazao na činjenicu da je riječ o reviziji po starim propisima, koje je u međuvremenu zamijenilo novo zakonsko rješenje.

Upozorio je da stranke mogu imati jedan ali i puno računa što otežava uvid u transparentnost njihova poslovanja. Naveo je kako primjerice SDP ima jedan račun, HDZ i HNS po 22, a HSU kada je počeo 180, pa bi kako je rekao, stranku morao okrenuti naglavačke da bi dobio bezuvjetno mišljenje revizije. Hrelja drži da bi trebalo revidirati poslovanje i neparlamentarnih političkih stranaka.

Klubovi HDZ-a, HDSSB-a i HSU-a koji su popodne iznijeli svoja mišljenja o Izvješću podržali su ga, unatoč primjedbama. Branko Vukšić (Hrvatski laburisti - stranka rada) u pojedinačnoj je raspravi ustvrdio kako izvješće revizije nema veze sa stvarnošću. "Ona mora upozoriti na nelogičnosti, 'crne torbe' i opljačkanu Hrvatsku, a ne samo usklađivati papire i virtualnu stvarnost, jer Hrvatska nije onakva kako piše u papirima", upozorio je Vukšić.

Zastupnici raspravljaju o Izvješću o obavljenoj reviziji učinkovitosti upravljanja poslovnim prostorima u vlasništvu Republike Hrvatske u kojoj je većina njih upozorila na loše upravljanje državnom imovinom. Goran Beus Richembergh (klub HNS-a) najavio je da će podržati izvješće, no drži da treba stati na kraj neracionalnom upravljanju državnom imovinom. Ana Lovrin (klub HDZ-a) pohvalila je rad revizije i podržala izvješće, no smatra da treba donijeti strategiju i plan upravljanja te jedinstveni registar državne imovine.