c S
Dnevne novosti

Zatvoren twinning projekt o jačanju kapaciteta za provedbu direktive o vodama

08.07.2013 07:08 ZAGREB, 5. srpnja 2013.(Hina), U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) svečano je zatvoren twinning projekt "Jačanje kapaciteta za provedbu Direktive o onečišćenju uzrokovanom ispuštanjem određenih opasnih tvari u vodni okoliš i Okvirne direktive o vodama".

Riječ je o twinning projektu vrijednom 737.000 eura financiranom sredstvima IPA programa Europske unije. Projekt se provodio 14 mjeseci (od lipnja 2012.), u cilju daljnjeg usklađivanja i provedbe pravne stečevine Europske unije na području voda te provedbi standarda vode u skladu s europskom Direktivom o štetnim tvarima i Okvirnom direktivom o vodama uključujući jačanje administrativnih kapaciteta Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskih voda.

Republika Francuska bila je glavni partner u konzorciju, a 40-ak stručnjaka iz Francuske i Austrije surađivalo je sa stručnjacima Ministarstva poljoprivrede RH i Hrvatskih voda. Uvođenjem Okvirne direktive o vodama i Direktive o opasnim tvarima, Europska unija je utvrdila popis opasnih tvari koje se trebaju zabraniti ili smanjiti u skladu sa stupnjem njihove štetnosti.

Popis opasnih tvari se odnosi na određene tvari koje su odabrane prema toksičnosti, razgradljivosti i bioakumulaciji, a čiji negativni učinci su od iznimne važnosti za zdravlje ljudi kao i za floru i faunu.

Onečišćenje izazvano ispuštanjem opasnih tvari u vodni okoliš posljedica je industrijskih i poljoprivrednih djelatnosti. Neke od tih opasnih tvari imaju kratkoročni toksični učinak, dok druge imaju dugotrajne učinke. Potrebno je poduzeti mjere u cilju zaštite površinskih i podzemnih voda, a radi sprječavanja i smanjenja onečišćenja uslijed ispuštanja opasnih tvari u vodni okoliš.

Istaknuto je kako je izgradnja kapaciteta službi u Hrvatskoj, uspostava primjerenog praćenja stanja voda i provedba mjera radi smanjenja onečišćenja izazvanog opasnim tvarima od najveće važnosti za očuvanje vodnih resursa.