c S
Dnevne novosti

Znanstvenici za uvrštavanje klimatske politike u izborne programe

22.03.2024 08:05 ZAGREB, 21. ožujka 2024. (Hina) - Članovi Inicijative Znanstvenici za klimu upozorili su u četvrtak na nezaustavljiv porast razine ugljikova dioksida u atmosferi, te uputili apel političkim strankama da u izbornim programa uoči parlamentarnih i europskih izbora istaknu jasne i konkretne klimatske politike.

Pozivamo stranke da u svoje programe uvrste ubrzanje procesa napuštanje svih vrsta fosilnih goriva, uključujući plin, poručio je Nikola Biliškov iz inicijative koja okuplja više stotina znanstvenika.

S konferencije za medije, održane na dijelu Markova trga gdje je dopušteno javno okupljanje, istaknuli su nezadovoljstvo  učinjenim u protekle četiri godine otkako je upućen apel Vladi, Hrvatskom saboru i Uredu predsjednika RH za sustavnu klimatsku akciju, s potpisima 549 hrvatskih znanstvenika iz različitih područja znanosti. "U tom razdoblju razina ugljikova dioksida u atmosferi je porasla za dodatnih 10 ppm (milijutinki)", upozorio je Biliškov.

Poziv strankama da donesu konkretne klimatske politike  

Stoga, uoči parlamentarnih i europskih izbora, pozivaju stranke da u svoje izborne programe uvrste primjenu održive energetike, sustavno praćenje klimatskih promjena, poticanje distribucije dobara na lokalnoj razini, provedbu kvalitetnih poljoprivrednih politika, uvođenje ekološkog doprinosa u svim granama gospodarstva, očuvanje prirodnih resursa i rezervi pitke vode.

Jelena Puđak iz Inicijative poručila je i kako nije dovoljno fokusirati se isključivo na smanjenje stakleničkih plinova. Potrebno je, kaže, nositi se sa suvremenom ekološkom krizom, voditi računa o klimatskoj krizi i krizi bioraznolikosti. "Treba premjestiti fokus s rasta konzumerizma i BDP-a na indikatore koji upućuju na ekološku održivost i kvalitetu života građana kao glavne pokazatelje razvoja društva", rekla je Puđak.

Inicijativa apelira na stranke da donesu konkretne klimatske politike i plan otpornosti na klimatsku krizu.

Svjetska meteorološka organizacija u svom redovitom godišnjem izvještaju o klimatskom stanju objavila je kako su lani prosječne temperature dostigle najvišu razinu u 174 godine povijesti mjerenja. Također, prema tom dokumentu, temperature oceana bile su najviše u proteklih 65 godina, otkako se provode mjerenja, dok je više od 90 posto svjetskih mora doživjelo toplinski val.