c S
Dnevne novosti

Američki Senat izglasao zakon kojim bi se trebala izbjeći "fiskalna litica"

02.01.2013 07:16 WASHINGTON, 1. siječnja 2013.(Hina), Američki Senat u utorak je, dva sata nakon što je istekao rok 31. prosinca, odobrio zakon čiji je cilj izbjeći "fiskalnu liticu", zaustavljajući većinu povećanja poreza i odgađajući automatsko smanjenje potrošnje koje je trebalo početi s Novom godinom.

Senat je velikom većinom od 89 glasova "za" naspram osam protiv izglasao dogovor koji su nekoliko sati ranije ispregovarali Bijela kuća i republikanska manjina u Senatu.

Potpredsjednik Joe Biden i šef repulikanske manjine u Senatu Mitch McConnell postigli su kompromis po kojem će se povećati porezi najbogatijih Amerikanaca a za dva mjeseca odgoditi svako rezanje proračunskih rashoda.

Nakon što je dogovor potvrdio Senat, njega bi još trebao potvrditi i Predstavnički dom gdje su u većini republikanci, te potom potpisati predsjednik Barack Obama da bi postao zakon.

Predstavnički dom vjerojatno će glasovati u utorak. Odgoda glasovanja neće imati negativnih učinaka bez obzira na rok jer su zbog neradnog dana sva financijska tržišta zatvorena 1. siječnja.