c S
Dnevne novosti

Bavarska ministrica upozorava na zapreke u ulaganjima u RH

13.06.2012 07:10 ZAGREB, 12. lipnja 2012.(Hina), Bavarska će i dalje podupirati Hrvatsku na putu u EU i ulagati u hrvatsko gospodarstvo, a Zagreb bi trebao smanjiti zapreke investicijama, osobito na lokalnoj razini, izjavila je u utorak u Zagrebu bavarska ministrica za savezna i europska pitanja Emilia Mueller.

"Potrebna su poboljšanja u upravi, osobito na lokalnoj razini i pronalaženje dobra odnosa između gospodarstva i zaštite okoliša", rekla je Mueller na konferenciji za novinare u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Bavarska dužnosnica i pomoćnik ministrice za europska pitanja Hrvoje Marušić izvijestili su o rezultatima 31. sjednice Stalne bavarsko-hrvatske komisije koja je dva dana zasjedala u Zagrebu u povodu 40. obljetnice osnutka.

Supredsjedatelj komisije Marušić upoznao je bavarsku ministricu s vladinim mjerama za uklanjanje administrativnih i tehničkih barijera ulaganjima, poreznim rasterećenjima i smanjenju cijene rada u Hrvatskoj koja je šesti trgovinski partner te njemačke savezne države.

Po njegovim riječima, na sjednici je izravne kontakte ostvarilo više od 20 tvrtki i dogovoren je niz projekata za iduću godinu s područja pravosuđa, unutarnjih poslova, znanosti, obrazovanja, poljoprivrede i turizma. Mueller je naglasila da je za Bavarsku posebno važna suradnja s Hrvatskom na području pravosuđa i unutarnjih poslova, zbrinjavanju otpada, kao i suradnja u sklopu Dunavske regije.

"Stalo nam je da pružimo potporu Hrvatskoj na svim područjima kako bi spremna ušla u EU", rekla je Mueller i najavila da će se u Muenchenu iduće godine održati Dani hrvatskog gospodarstva na kojima će lokalne tvrtke potaknuti na ulaganja u Hrvatsku.

S Hrvatskom posluje 1.300 bavarskih kompanija, 205 ih ima zastupništvo, a 88 stalna predstavništva u Hrvatskoj, dok 11 poduzeća u bavarskom vlasništvu ima proizvodne pogone na hrvatskom teritoriju.

Robna razmjena između Hrvatske i Bavarske iznosila je prošle godine 562 milijuna eura, a od 1,6 milijuna njemačkih gostiju trećina ih je u Hrvatsku došla iz Bavarske, savezne pokrajine u kojoj živi 50.000 Hrvata.