c S
Dnevne novosti

Dalić i Rohatinski na skupštini Svjetske banke i MMF-a

26.09.2011 07:12 ZAGREB, 25. rujna 2011.(Hina), Hrvatska ministrica financija Martina Dalić i guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Željko Rohatinski, koji sudjeluju u Washingtonu na godišnjoj skupštini Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), razgovarali su s čelnicima tih institucija o makroekonomskoj situaciji i potpori gospodarskom razvoju Hrvatske, priopćilo je u nedjelju Ministarstvo financija.
Izaslanstvo je prisustvovalo plenarnoj sjednici Godišnje skupštine Svjetske banke i na sastanku Nizozemske konstituence Svjetske banke, kojoj pripada Hrvatska, te se sastalo s Philippeom Le Houerouom, potpredsjednikom Svjetske banke za Europu i srednju Aziju, direktorom za Hrvatsku Peterom Harroldom i Rudolfom Jan Treffersom, izvršnim direktorom Banke.

Razgovarali su o stanju postojećih projekta Svjetske banke u Hrvatskoj, pripremi novih projekata i potpori banke gospodarskom razvoju Hrvatske te financiranju aktivnosti na približavanju članstvu u EU, navodi se u priopćenju Hrvatsko izaslanstvo je s Age Bakkerom, izvršnim direktorom u MMF-u i voditeljicom misije MMF-a za Hrvatsku Zuzanom Murgasovom razgovaralo o makroekonomskoj situaciji u Hrvatskoj i provedbi programa gospodarskog oporavka čiji je cilj prevladavanje utjecaja globalne ekonomske krize.

Tijekom boravka u Washingtonu izaslanstvo Ministarstva financija održalo je i nekoliko bilateralnih sastanaka, među ostalim s guvernerom Razvojne banke Vijeća Europe Alomarom te s predstavnicima vodećih svjetskih poslovnih banaka, navodi se u priopćenju Ministrica financija Martina Dalić izjavila je u subotu u Washingtonu da se Hrvatska neće dodatno zaduživati do kraja godine niti sklapati novi aranžman s MMF-om, objavio je HRT.

"Ono što je bitno je da naša ekonomija pokazuje rast, bitno je da u svim segmentima i u izvoznom dijelu i u dijelu osobne potrošnje i u dijelu industrijske proizvodnje imamo pozitivne trendove. Mislim da će se to nastaviti i u trećem kvartalu. A ono što je svakako činjenica i što pokazuje ova godišnja skupština - okruženje oko nas nije povoljno, ponovno se pojavljuju procjene da bi europsko gospodarstvo moglo potonuti u krizu, a mi smo naravno i dio toga okruženja i zbog toga je još i važnije da su trendovi koje bilježimo u ovoj godini pozitivni", kazala je ministrica finacija za HTV.