c S
Dnevne novosti

Dijalog Srbija-Kosovo: još nema napretka o paralelnim institucijama

05.03.2013 07:04 BRUXELLES, 4. ožujka 2013.Hina, Šesti krug pregovora između premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hashima Thacija završio je u ponedjeljak u Bruxellesu bez dogovora o paralelnim strukturama na sjeveru Kosova, a nastavak dijaloga predviđen je 20. ožujka.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, pod čijim se pokroviteljstvom odvija dijalog, kratko je nakon sastanka priopćila da je "postignut dobar napredak" te da će "dio posla biti obavljen u razdoblju od danas do 20. ožujka" kada će se održati novi sastanak. Kosovski premijer Hashim Thaci je nakon sastanka rekao da još nije postignut dogovor o ovlastima koje bi imala zajednica srpskih općina na Kosovu te da je postignut usmeni dogovor o povlačenju srpskih sigurnosnih struktura sa sjevera Kosova.

Pitanje paralelnih institucija na sjeveru Kosova najteže je pitanje koje se dosad pojavilo u pregovorima. Srbijanski premijer Dačić nedavno je izjavio da se s kosovskim premijerom Thacijem slaže samo u tome da se problem paralelnih institucija riješi upostavom zajednice srpskih općina, ali se stajališta u potpunosti razlikuju kada je riječ o ovlastima te zajednice općina. "Bio je to konstruktivan sastanak na kojem su se tražila prihvatljiva rješenja u skladu s ustavom i zakonima Kosova.

Razgovarali smo o zajednici općina sa srpskom većinom, koja ni u kojim okolnostima ne može imati izvršne i zakonodavne ovlasti", rekao je Thaci, dodajući da je postignut napredak u smislu razumijevanja da na sjeveru Kosova treba imati vladavinu prava, demokratski poredak i slobodne izbore na kojima će građani birati svoje legitimne predstavnike "Postignut je usmeni dogovor o potpunom raspuštanju svih sigurnosnih struktura kao i o funkcioniranju pravnog sustava na temelju kosovskih zakona na čitavom teritoriju Kosova, što znači i na sjeveru", rekao je Thaci.

On je dodao da je sada "veći optimist u pogledu dogovora o punoj normalizaciji odnosa između dviju država". Vidljiva normalizacija odnosa uvjete je za napredak obiju strana u europskim integracijama - Srbiji za dobivanje datuma za početak pregovora, a Kosovu za početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Europska komisija će sredinom travnja objaviti izvješće o napretku u dijalogu te u drugim reformama koje su vezane za približavanje Europskoj uniji.

Srbijanski premijer Dačić je nakon sastanka rekao da postoji načelna suglasnost oko zajednice devet srpskih općina, ali da nema dogovora o ovlasti te zajednice. Međutim, iako za sada nema suglasnosti oko toga, Dačić ne isključuje da "sljedećih tjedan dođe do kompromisa". Dačić je rekao da Thaci stalno ponavlja kako ne želi da zajednica srpskih općina postane nešto poput "druge Republike Srpske" u BiH.