c S
Dnevne novosti

Dugoreščani pozdravili odluku o zabrani rada spalionice

01.08.2011 07:21 DUGA RESA, 31. srpnja 2011.(Hina) S porukom zagađivačima "nema kompromisa - nema spalionice" u Dugoj Resi se večeras održava prosvjedni skup s rock koncertom na kojem je pozdravljena prekjučerašnja odluka Ministarstva zaštite okoliša da se tvrtki T 7 Vis na šest mjeseci zabrani spaljivanje i suspaljivanje otpadnih ulja.

Za članove udruge „Građanska inicijativa Duga Resa“, koji unatrag dva mjeseca vode sve prosvjedne aktivnosti, odluka, pa makar za sada i samo na šest mjeseci, pokazatelj je da su prosvjedne aktivnosti utemeljene na jakim argumentima. Udruga će nastaviti sa snažnim angažmanom na trajnoj zabrani rada spalionice, kazala je Lada Vrana, predsjednica te udruge.

Poruka upućena građanima i medijima s večerašnjeg skupa glasi da je tvrtka „T 7 Vis“ počela sa spaljivanjem opasnog otpada i prije veljače, kada su pribavili dozvolu, da su kasnije kršili uvjete dozvole i zaradili četiri optužna prijedloga, jednu kaznenu prijavu i pečaćenje postrojenja, te da je građanima Duge Rese prihvatljiva samo trajna zabrana rada spalionice. U ime Hrvatske mreže za ruralni razvoj „LAG Vallis Colapis“ Milan Medić je ustvrdio kako "u Hrvatskoj građevinski lobi vodi ministarstvo zaštite okoliša, a smećarski lobi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost". "A sve druge institucije u državi, koje mi plaćamo, slijepljene su u jedan kriminalni milje, ali svi su oni u Dugoj Resi udarili u tvrdo, te im prljave rabote ovdje neće proći“, dodao je. Inače, vlasnik tvrtke T 7 Vis je poduzetnik Davor Patafta kojeg USKOK s varaždinskim gradonačelnikom Ivanom Čehokom sumnjiči za malverzacije sa gradskim zemljištima u Varaždinu.