c S
Dnevne novosti

Francuska otvorena za novi ugovor EU-a uz solidarnost

02.10.2012 07:14 ZAGREB, 1. listopada 2012.(Hina), Francuska je otvorena prema ideji novog europskog ugovora za produbljenje integracije bude li on nužan za nove mehanizme "solidarnosti" kao što je podjela odgovornosti za dugove, rekao je francuski ministar za europske poslove Bernard Cazeneuve, kako u ponedjeljak prenose europski mediji.

Cazeneueve je reagirao na prijedloge predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa i njemačke kancelarke Angele Merkel da Unija dogovori novi ugovor kako bi produbljenjem integracije prevladala dužničku krizu. "Ako su, radi veće solidarnosti, veće učinkovitosti mehanizama za zajedničku odgovornost za dugove ili interveniranje na tržištima, potrebni novi ugovori, tada da, trebat će nam novi ugovori", rekao je ministar za portal Medaipart prošli tjedan.

Novi ugovor mogao bi također poboljšati gospodarsko upravljanje, dati građanima veći glas u europskim pitanjima i omogućiti bolju koordinaciju industrijskih politika i politika za obnovljive izvore energije, dodao je. Kako je prošli mjesec prenio Der Spiegel, njemačka kancelarka Angela Merkel želi da EU pripremi novi ugovor koji bi prenio neka područja nacionalnog suvereniteta, primjerice proračunske ovlasti, na europske institucije.

Fiskalnu i političku uniju u eurozoni smatra uvjetom za bilo kakve pomake prema zajedničkoj odgovornosti za dugove. Merkel se nada da će dogovor o datumu početka rada konvencije za pripremu novog ugovora biti postignut na summitu EU-a u prosincu. Barroso se u govoru o stanju Unije, održanom u Europskom parlamentu 12. rujna, zauzeo za to da se EU pretvori u federaciju nacionalnih država.

Istaknuo je da to ne znači uspostavu "superdržave", nego "demokratsku federaciju nacionalnih država", koja će biti u interesu država članica, a ne protiv njih. "Za stvaranje takve federacije potreban nam je novi ugovor", rekao je Barroso, dodajući da je ekonomsku i monetarnu uniju moguće produbiti u sklopu postojećeg ugovora, ali kasnije će trebati mijenjati ugovor. Barroso je najavio da će Komisija predstaviti prijedlog za promjenu ugovora prije izbora za Europski parlament 2014.