c S
Dnevne novosti

Frattini: Rim CNT-u deblokira 500 mil. eura

01.09.2011 07:10 RIM , 31. kolovoza 2011.(Hina/AFP), Talijanska vlada deblokirala je 500 milijuna eura namijenjenih Libiji, što je više od svote od 350 milijuna, koju je prošlog tjedna najavio Rim, izvijestio je u srijedu talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini.
"Premijer Silvio Berlusconi spominjao je 350 milijuna dolara, a danas smo donijeli konačnu odluku o deblokiranju 500 milijuna kako bismo još snažnije poduprli libijske prijatelje", prenijela je agencija Ansa izjavu ministra Frattinija, koji je trenutačno u posjetu Mađarskoj.

Italija je 25. kolovoza najavila deblokadu 350 milijuna eura namijenjenih Nacionalnome prijelaznom vijeću. Isti dan, nakon sastanka u Milanu s drugim čovjekom libijskih ustanika Mahmudom Džibrilom, Berlusconi je najavio da će Italija preko Enija novoj prijelaznoj vladi isporučiti veće količine plina i goriva za stanovništvo, a Libija to neće morati odmah platiti.

Prije pobune, Italija je bila prvi trgovinski partner Libije s više od 180 tvrtaka u toj zemlji. Talijansko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je kako namjerava ponovo otvoriti veleposlanstvo u Libiji od 1. rujna nakon sličnog poteza Francuske.

Ministarstvo je reklo kako će diplomati u narednim satima stići u Tripoli kako bi obnovili funkcije obustavljene u ožujku kratko prije nego što je Italija podržala ustanike i pridružila se NATO-voj kampanji bombardiranja usmjerenoj protiv 41-godišnje vladavine Moamera Gadafija.