c S
Dnevne novosti

HKO za novi Zakon o sportu

28.12.2011 07:16 ZAGREB, 27. prosinca 2011.(Hina), Hrvatski klub olimpijaca (HKO) održao je u utorak 10. sjednicu Skupštine na kojoj je minutom šutnje odana počast četvorici preminulih članova Kluba, Marijanu Žužeju, Tomislavu Franjkoviću, Iztoku Pucu i Pavlu Jurini.

Predsjednik Hrvatskog kluba olimpijaca Zoran Primorac kazao je da su u Splitu i Rijeci osnovani gradski klubovi olimpijaca čiji su predstavnici Petar Skanski i Samir Barač kooptirani u Upravni odbor HKO-a te podržao inicijativu o osnivanju sličnih klubova u Dubrovniku i nekim drugim gradovima.

Jednoglasno je usvojen financijski izvještaj kojeg je iznio glavni tajnik HKO-a Damir Škaro naglasivši da su jedini izvori financiranja Kluba sredstva koja redovito dobivaju od Hrvatskog olimpijskog odbora. Iznesen je niz konkretnih prijedloga za poboljšanje položaja sportaša u našoj zemlji, posebno onih koji su zaslužni za ugled i afirmaciju Republike Hrvatske u svijetu.

Sportaši smatraju da je sport najbolje sredstvo za odgoj mladog čovjeka i zato se zalažu za fer odnos i sport bez nedozvoljenih sredstva i kriminalnih radnji.Vrhunski sportaši se ne smatraju teretom društva nego žele da i nakon okončanja aktivnog bavljenja sportom budu koristan reprezentativni segment društva.

Članovi HKO-a ne podržavaju tezu da sport treba odvojiti od politike jer "tamo gdje se koristi državna zastava, gdje se kitiš državnim grbom, gdje se pri svakoj značajnijoj manifestaciji svira državna himna i gdje se financijska sredstva dobiju gotovo isključivo iz proračuna, to mora biti podložno kontroli i jurisdikciji pravne države", kazao je predsjednik splitskog Kluba olimpijaca Petar Skansi.

Olimpijci su zadužili Zorana Primorca da u razgovoru s novim ministrom znanosti, obrazovanja i sporta Željkom Jovanovićem vidi što nova Vlada planira sa sportom, posebno s donošenjem novog Zakona koji bi trebao regulirati status vrhunskih sportaša i u kojem bi se sport trebao tretirati kao djelatnost od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku.