c S
Dnevne novosti

HOK u punopravnom članstvu Vijeća odvjetničkih komora Europe (CCBE)

02.07.2013 07:22 ZAGREB, 1. srpnja 2013.(Hina), Zajedno s hrvatskim pristupanjem Europskoj uniji, Hrvatska odvjetnička komora (HOK) punopravna je članica Vijeća odvjetničkih komora Europe (CCBE), organizacije koja predstavlja oko milijun europskih odvjetnika.

HOK je priopćio kako je tim povodom predsjednik CCBE-a Evangelos Tsouroulis uputio čestitku Robertu Travašu, predsjedniku HOK-a. CCBE je osnovan 1960. godine, a tijekom desetljeća rada prepoznat je kao glas europskih odvjetnika i organizacija koja brani načela pravde i zalaže se za vladavinu prava.

CCBE ima redovite institucionalne kontakte s Europskom komisijom i Europskim parlamentom, a usko surađuje i s organizacijama izvan EU. Hrvatska odvjetnička komora u CCBE je ušla 2001. kao promatrač, da bi 2011. postala pridruženom, a s današnjim danim i punopravnom članicom.

Bivši predsjednik HOK-a Ranko Pelicarić postavljen je u ime CCBE-a u Vijeće Europe kao stručnjak za deontologiju i legislativu vezano uz odvjetništvo u zemljama članicama Vijeća Europe. Uskoro će boraviti u Gruziji kao savjetnik za promjene Zakona o odvjetništvu, stoji u priopćenju.