c S
Dnevne novosti

Hrvatska na Konferenciji UN-a o održivom razvoju "Rio+20"

05.06.2012 07:18 ZAGREB, 4. lipnja 2012.(Hina), Republika Hrvatska sudjelovat će na Konferenciji Ujedinjenih naroda o održivom razvoju "Rio+20" koja će se od 20. do 22. lipnja održati u Rio de Janeiru, a deseteročlano hrvatsko izlaslanstvo vodit će potpredsjednik Vlade RH Neven Mimica, najavljeno je na konferenciji za novinare u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode.

U hrvatskom izaslanstvu bit će i ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy, saborski zastupnik i predsjednik Odbora za gospodarstvo Hrvatskoga sabora Igor Rađenović, zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović, hrvatski veleposlanik u Brazilu Drago Štambuk, Branka Pivčević-Novak iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Vesna Baus iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, vanjskopolitička savjetnica potpredsjednika vlade Elizabeta Mađarević, prvi tajnik u Veleposlanstvu u Brazilu Domagoj Vincenzo Prosoli i prva tajnica u Stalnoj misiji Hrvatske u UN-u Tania Valerie-Raguž, rekao je Mimica.

Istaknuo je kako je jedan od prioriteta u radu vlade "kako se uključiti i kako osigurati održivi razvoj u cjelini kao temelj održivog funkcioniranja društva i gospodarstva". Konferencija UN-a o održivom razvoju "Rio+20" održat će se na 20. godišnjicu Konferencije o okolišu i razvoju UN-a (Rio de Janeiro 1992.) i na 10. godišnjicu Svjetskog sastanka na vrhu o održivom razvoju (Johannesburg 2002.). "Konferencija 'Rio+20' je konferencija koja se nakon 20 godina održava u Riju, nakon konferencije na kojoj su prihvaćeni prvi ciljevi", pa i prve međunarodne obveze djelovanja prema održivom razvoju, rekao je Mimica.

Najavio je kako se na konferenciji očekuje sudjelovanje više od 130 čelnika država, više od tisuću parlamentaraca, gradonačelnika, predstavnika lokalne samouprave te predstavnika UN-a, sudionika iz poslovnog sektora i iz udruga civilnoga društva. To je skup koji će sigurno premašiti "4000 formalnih sudionika, ako ne i više", rekao je Mimica. Istaknuo je kako su dvije glavne teme konferencije - tzv. zelena ekonomija ili održiva ekonomija s ciljem održivog razvoja, koji ide prema iskorjenjivanju siromaštva, te reforma institucionalnog okvira, institucionalne arhitekture koja treba osigurati provedbu svega onoga što se dogovori kao temelj za održivi razvoj, tzv. institucionalni okvir za održivi razvoj.

"Ne radi se ovdje o pregovorima koji bi značili pregovore o nekom novom međunarodnom ugovornom okviru, pravnom dokumentu koji bi onda trebao osigurati put prema održivom razvoju, nego se zbilja radi o političkom obvezivanju, preuzimanju političkih obveza prvenstveno za iskorjenjivanje siromaštva, za unaprjeđenje sustava i politike održivog razvoja, ali i unaprjeđenje institucionalnog okvira za provedbu održivog razvoja", objasnio je Mimica. "Hrvatska u tome ima jasne stavove - zelena ekonomija za nas je također temelj i osnova za održivi razvoj u cjelini", naglasio je Mimica.

Rekao je kako im se čini da će do pred samu konferenciju imati dosta rasprava još o završnom dokumentu te kako se nadaju da će se do same konferencije složiti kako bi dokument odražavao stajališta svih glede održivog razvoja. Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy rekla je kako sada članice EU-a, a Hrvatska slijedi tu politiku, inzistira da dokument uključi što je moguće konkretnije ciljeve, mjere i rokove za realizaciju toga "zelenoga gospodarstva" i konkretnijih pokazatelja održivog razvoja. Razlog tomu je, objasnila je ministrica, što se u proteklih 20 godina od održavanja prve konferencije o održivom razvoju u Riju 1992. vidjelo da proces realizacije projekata održivog razvoja na nižim razinama (lokalnim razinama i razinama država) ne ide onako kako bi trebao.

Govoreći o drugoj temi konferencije - novoj međunarodnoj institucionalnoj strukturi za jačanje provedbe održivog razvoja, Holy je rekla da se tu spominje nekoliko mogućih mehanizama, a jedan od njih je da program zaštite okoliša UN-a preraste u organizaciju zaštite okoliša UN-a koja bi imala znatno veću, izvršniju ulogu u realizaciji politika zaštite okoliša. Međutim, dodala je, tu su još mnoga otvorena pitanja. U sklopu proslave 20. godišnjice članstva Republike Hrvatske u Ujedinjenim narodima zanimljiv je podatak da je na Konferenciji o okolišu i razvoju 1992. Republika Hrvatska imala prvi nastup kao samostalna država članica UN-a, istaknula je ministrica Holy na konferenciji za novinare održanoj danas u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode u povodu 5. lipnja, Svjetskog dana zaštite okoliša.