c S
Dnevne novosti

Iduća sjednica odbora EU-RH u svibnju

05.04.2012 07:20 ZAGREB, 4. travnja 2012.(Hina), Iduća sjednica Zajedničkog parlamentarnog odbora Republika Hrvatska-EU održat će se početkom svibnja, a saborski zastupnici i europarlamentaci raspravljat će o napretku Hrvatske u ispunjavanju mjerila za članstvo i gospodarskim temama, najavljeno je u srijedu na sjednici izaslanstva Hrvatskog sabora u Zajedničkom odboru.

Monitoring nad ključnim poglavljima 23. Pravosuđe i temeljna prava, 24. Pravda, sloboda i sigurnost i 8. Tržišno natjecanje, situacija u jugoistočnoj Europi, gospodarsko stanje u Hrvatskoj i Uniji te europski fiskalni pakt bit će teme 15. sastanka odbora koji će se 2. i 3. svibnja održati u Zagrebu.

Do pristupanja Hrvatske u članstvo 1. srpnja iduće godine, odnosno isteka statusa promatrača, trebalo bi se održati još tri sastanka Zajedničkog odbora, izvijestio je predsjednik hrvatskog izaslanstva Andrej Plenković koji se nedavno susreo s voditeljem izaslanstva Europskog parlamenta Gunnarom Hokmarkom.

Na dvodnevni sastanak će, prema temama dnevnog reda, biti pozvano nekoliko ministara, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a te ministar financija Slavko Linić, najavljeno je na sjednici.

Zajednički parlamentarni odbor RH - EU, kao oblik suradnje i političkog dijaloga Hrvatskog sabora i Europskog parlamenta, uspostavljen je 10. ožujka 2004. odlukom Europskog parlamenta.