c S
Dnevne novosti

Kanada i Hrvatska radit će na jačanju odnosa

24.05.2012 07:08 ZAGREB, 23. svibnja 2012.(Hina), Kanada i Hrvatska, snažni partneri u Afganistanu, radit će na jačanju svojih veza, izjavio je u srijedu u Zagrebu predsjednik Zastupničkog doma kanadskog parlamenta Andrew Scheer nakon sastanka s predsjednikom Hrvatskog sabora Borisom Špremom. "

Radit ćemo na jačanju veza između dviju zemalja koje su jaki partneri u Afganistanu...", rekao je Scheer koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj. "Kanada je kao i Hrvatska bila suočena s brojnim izazovima u svjetlu gospodarske klime u cijelom svijetu i smatramo da će ovi susreti u Hrvatskoj potaknuti i olakšati gospodarske veze i kulturnu razmjenu između naših zemalja", kazao je . Šprem je rekao da su su odnosi između dviju zemalja dobri i prijateljski te da su sve intenzivniji, ali da takav trend ne prate gospodarski odnosi. "Osim što su dobri, srdačni i prijateljski odnosi koji postoje između Kanade i Hrvatske, ti su odnosi i partnerski i odnosi savezništva, a to najbolje potvrđuje činjenica naše uske suradnje u okviru akcija NATO Saveza u Afganistanu jer naše dvije vojske tamo doista usko surađuju", izjavio je on.

"Ako negdje nismo razvili dobre odnose to je na gospodarskom planu", kazao je on dodajući da je od 50-ak milijuna dolara ukupne robne razmjene, od čega oko dvije trećine otpada na kanadski izvoz u Hrvatsku, taj iznos pao više od polovice u odnosu na 2010 godinu. "Zajedno smo utvrdili da ima puno prostora za (gospodarsku suradnju) i da će se o tome razgovarati u vladi... ", rekao je. Podsjetivši da u Kanadi živi više od 250 tisuća Hrvata, Šprem je istaknuo da su oni "važan most između Kanade i Hrvatske". Scheer je rekao da je Kanada zemlja koja se sastoji od pripadnika brojnih naroda te da su vrijedan doprinos u njezinom razvoju dali i njezini građani hrvatskog porijekla. "Nadamo se da ćemo na neki način moći uzvratiti ovu uslugu i veselimo se što ćemo to moći učiniti", dodao je Scheer.