c S
Dnevne novosti

Klubovi podržali dopune Zakona o tržištu električne energije

17.05.2012 07:20 ZAGREB, 16. svibnja 2012.(Hina), Saborski klubovi podržali su dopune Zakona o tržištu električne energije kojima se predlaže pojednostavljenje procedure za povlaštene proizvođače električne energije iz obnovljiviih izvora, jer postojećim rješenjem nisu na primjeren način uzete u obzir, veličina i svrha proizvodnih objekata te su za sva postrojenja propisani isti uvjeti i procedure.

Donošenje će omogućiti iznimku od procedure i pojednostavljenje ishođenja energetskog odobrenja i procedure stjecanja statusa povlaštenog proizvođača električne energije za jednostavne građevine za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije (istodobna proizvodnja električne i toplinske energije), obrazložila je u ime predlagatelja zamjenica ministra gospodarstva Tamara Obradović Mazal.

Dodala je kako se želi smanjiti vrijeme čekanja na potrebne suglasnosti i potaknuti građane na instaliranje solarnih panela. Zakonom o tržištu električne energije uređena je mogućnost stjecanja statusa povlaštenog proizvođača električne energije ako proizvođač u proizvodnom objektu istodobno proizvodi električnu i toplinsku energiju na visokoučinkovit način, koristi otpad ili obnovljive izvore energije za proizvodnju električne energije na gospodarski primjeren način koji je usklađen sa zaštitom okoliša bez obzira na snagu proizvodnog objekata.

Zakonom o tržištu električne energije propisano je za sve građevine za proizvodnju električne energije (proizvodne objekte) izdavanje energetskog odobrenja, a predloženim dopunama to neće biti potrebno za povlaštene proizvođače. Damir Kajin (klub IDS-a) drži da zakon treba podržati zbog deregulacije, jednostavnijeg, bržeg i učinkovitijeg rješavanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, upozorivši na problem smanjenja poticaja za tu proizvodnju 30 posto. Upozorio je kako ipak "građanima koji prodaju zlatninu da bi platili režije nije do (solarnih) panela".

Branko Vukšić (klub Hrvatski laburisti) smatra kako je proizvodnja električne energije velik hrvatski problem, budući da uvozi trećinu potreba za njom. Dopunu zakona smatra prihvatljivom, ali da se ne nastavi sa, kako je rekao, starom praksom privilegiranja podobnih i nekažnjavanjem kriminala, korupcije i sukoba interesa. Zoran Vinković (klub HDSSB) najavio je potporu dopuni zakona namijenjenog povlaštenim proizvođačima električne energije pod uvjetom, kako je rekao, "da to ne budu male nuklearne elektrane".

Dodao je da očekuje u što skorije vrijeme donošenje provedbenog pravilnika, koji će utvrditi koji proizvođači neće trebati ishoditi energetsko dopuštenje. Srđan Gjurković (klub HNS-a) najavio je podršku dopuni Zakona pozdravivši pojednostavljenje procedure uz zadržavanje postojećih standarda, kao i Damir Rilje (klub SDP-a) koji očekuje da će se njome povećati konkurentnost i stabilizacija cijena, te smanjenje ovisnosti o uvozu električne energije.