c S
Dnevne novosti

Leko: Sabor će 25. siječnja imenovati novo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa

14.01.2013 07:17 ZAGREB, 11. siječnja 2013.(Hina), Hrvatski će sabor prvu ovogodišnju sjednicu početi 23. siječnja, a već dva dana kasnije trebali bi biti imenovani novi predsjednik i članovi Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, rekao je Hini predsjednik Sabora Josip Leko.

Predsjednik i četiri člana Povjerenstva trebali bi biti imenovani po zakonu iz ožujka 2011., kojim je propisano da članovi Povjerenstva svoju dužnost obavljaju profesionalno, za što im je određena plaća od 17 tisuća kuna. Odluku o novom predsjedniku i članovima Povjerenstva Sabor bi trebao donijeti natpolovičnom većinom glasova svih zastupnika, i to tajnim glasovanjem, s liste od najmanje osam kandidata za člana i najmanje dva kandidata za predsjednika Povjerenstva, koju će na prvoj slijedećoj sjednici utvrditi saborski Odbor za izbor i imenovanja.

Taj je odbor još u kolovozu raspisao javni poziv za imenovanje novog sastava Povjerenstva, na koji se javilo više od 120 kandidata, od kojih je 100-tinjak pristupilo razgovoru na sjednicama Odbora. Od donošenja novog zakona, Povjerenstvo je funkcioniralo isključivo tehnički, jer više nije imalo ovlasti, a ni kvorum, budući da je istekao mandat saborskim zastupnicima koji su u Povjerenstvo imenovani po starom zakonu. Nakon isteka mandata prošlog saziva Sabora u Povjerenstvu je ostalo isključivo pet članova iz reda uglednih javnih djelatnika, izabranih 2008. na mandat od pet godina. Oni su u proteklih pet mjeseci isključivo zaprimali imovinske kartice dužnosnika, jer nisu imali ovlasti donositi nikakve odluke, a za svoj rad primali su naknadu između 2100 i 2660 kuna.