c S
Dnevne novosti

Međunarodna konferencija o reformi javne uprave

05.12.2012 07:20 ZAGREB, 4. prosinca 2012.(Hina), Ministar uprave Arsen Bauk kazao je na međunarodnoj konferenciji "ZUP i zaštita interesa građana – novosti, prednosti, izazovi" da je reforma javne uprave usmjerena prvenstveno na zaštitu interesa građana, gospodarstva i društva u cjelini, a kao najvažniji reformski zahvat istaknuo je donošenje novog Zakona o općem upravnom postupku (ZUP).

"Na nama je da Hrvatska sve manje bude država slučaj, a sve više država u kojoj zakoni služe građanima", rekao je Bauk otvarajući konferenciju koja tematizira prednosti novog ZUP-a i reformu javne uprave s ciljem pružanja kvalitetnijih javnih usluga i stvaranja transparentnije javne uprave. Bauk je najavio uređivanje Popisa birača tako da on ne bude mjesto nepovjerenja i prijepora građana, uređenje izbornog sustava te sustava lokalne samouprave.

Također je najavio inicijative na Zakonu o udrugama, Zakonu o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave i Zakonu o registriranom partnerstvu. Govoreći o Zakonu o općem upravnom postupku, Bauk je kazao da se u rješenjima koja se predlažu postoje određeni izuzetci, no oni, naglasio je, ne smiju postati pravilo, kao što se to ranije dogodilo s određivanjem previsokih plaća u državnim agencijama. Zamjenik ministra Zoran Pičuljan istaknuo je da je Hrvatska uložila velike napore u modernizaciji javne uprave i uvođenju europskih standarda dodavši da javna uprava mora uvažavati građane korisnike i biti njihov pouzdan partner.

Naglasio je da je središnje područje djelovanja Ministarstva uprave opći upravni postupak koji podrazumijeva bavljenje instrumentima koji bi rješavali probleme građana. Nužnim smatra usklađivanje i koordinaciju zakona koja, smatra, ovisi o pristupu svake vlade osobno. Šef delegacije EU u Hrvatskoj, Paul Vandoren naglasio je važnost jake i transparentne javne uprave u kontekstu Hrvatske u EU te važnost jačanja investicijske klime i uklanjanje administrativnih prepreka.

U sklopu konferencije organizirane su i dvije panel rasprave o provedbi ZUP-a te alatima njegove primjene (edukacija, e-učenje, komunikacija, ICT). Konferenciju organiziralo je Ministarstvo uprave u sklopu IPA 2008. projekta "Potpora provedbi Zakona o općem upravnom postupku", vrijednog 1,6 milijuna eura, financiranog sredstvima EU. Cilj projekta je dati potporu Hrvatskoj u jačanju pouzdane, otvorene i transparentne javne uprave usmjerene prema korisnicima.