c S
Dnevne novosti

Ministrica Holy na sastanku Vijeća za okoliš EU

08.03.2012 07:12 ZAGREB, 7. ožujka 2012.(Hina), Hrvatska ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy sudjelovat će u petak, na poziv danskog predsjedništva, na prvom ovogodišnjem sastanku Vijeća za okoliš Europske unije u Bruxellesu, priopćeno je u srijedu iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Republika Hrvatska, nakon potpisivanja Ugovora o pristupanju, sudjeluje na EU sastancima u svojstvu aktivnog promatrača. Na dnevnom redu Vijeća za okoliš su teme koje se odnose na zaštitu okoliša i klimatske promjene.

U tom smislu, raspravljat će se o nacrtu zaključaka Vijeća o Planu puta za prijelaz na konkurentno gospodarstvo s niskim udjelom ugljika do 2050. godine te o nacrtu zaključaka nastavno na Konferenciju stranaka (COP 17) Okvirne konvencije UN-a o promjeni klime, u cilju njihova usvajanja.

Također, u cilju usvajanja, raspravljat će se o nacrtu zaključaka Vijeća u vezi Konferencije o održivom razvoju Rio+20, koja će se održati u Rio de Janeiru u lipnju ove godine. Konferencija Rio+20 najvažniji je događaj u okviru UN-a u ovom desetljeću te se očekuje obnovljena politička podrška konceptu održivog razvoja.

U dijelu zakonodavnih aktivnosti ministri će raspravljati o prijedlogu Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća za izmjenu Direktive 2001/18/EC kojom se daje mogućnost državama članicama da ograniče ili zabrane uzgoj GMO kultura na svom teritoriju, kao i o prijedlogu nove Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o uspostavi novog Programa za okoliš i klimatske aktivnosti (LIFE), koji treba osigurati bolju povezanost politika u području okoliša i klime, prema priopćenju.