c S
Dnevne novosti

Mursijeve pristaše pozivaju na otpor

13.08.2013 07:14 KAIRO, 12. kolovoza 2013.(Hina/Reuters), Pristaše svrgnutog egipatskog predsjednika Mohameda Mursija pozvali su u ponedjeljak Egipćane da izađu na ulice i spriječe pokušaj vlade da ukloni dva kampa u kojima islamisti već tjednima prosvjeduju protiv svrgavanja izabranog šefa države.

Egipatska policija odgodila je u ponedjeljak akciju rastjerivanja islamističkih prosvjednika za koju su dužnosnici najavili da će početi u zoru.

Snage sigurnosti trebale su u ponedjeljak rano ujutro početi s postupnim rastjerivanjem pristaša Muslimanskog bratstva na dva mjesta u Kairu kako bi prekinule šestotjedno sukobljavanje prosvjednika koji traže Mursijev povratak na vlast i prijelazne vlade postavljene nakon što ga je vojska svrgnula 3. lipnja.

Mursijeve pristaše iz Muslimanskog bratstva pozvali su na nacionalne prosvjede protiv vojske u utorak nazivajući ih "maršem milijuna ljudi". Zapadni i arapski dužnosnici te visoki egipatski dužnosnici pritiskali su vladu da ne koristi silu u pokušaju smirivanja krize koja tjednima potresa tu arapsku zemlju s 82 milijuna stanovnika.