c S
Dnevne novosti

Odbor za Ustav odgodio odluku o prijedlogu Laburista za promjenu Ustava

20.11.2012 07:24 ZAGREB, 19. studenoga 2012.(Hina), Iako su se svi svi članovi saborskog Odbora za Ustav suglasili u potrebi promjene zakonske regulative o referendumu, SDP-ova većina nije podržala prijedlog Hrvatskih laburista za promjenom Ustava RH u tom području, no jednoglasno je prihvaćen stav da Odbor odgodi odlučivanje o tom prijedlogu dok se o referendumskoj problematici ne provede tematska sjednica.

SDSS-ov zastupnik Milorad Pupovac je predložio, a svi članovi Odbora prihvatili da Odbor ne odlučuje o prijedlogu Laburista da se promijeni Ustav i umjesto 10 posto biračkog tijela, kao potreban za raspisivanje referenduma propiše 200 tisuća glasova birača. No, takvom je stavu Odbora prethodila jednoipolsatna rasprava, u kojoj su se SDP-ovi zastupnici usprotivili promjeni Ustava, ističući kako je 10 posto birača dovoljno reprezentativan broj za raspisivanje referenduma, koji onemogućuje stalnu opstrukciju vlasti kao izražene volje većine birača.

"Ustavi se ne mijenjaju kao kravate, za to moraju postojati ozbiljne pretpostavke", poručio je Nenad Stazić (SDP), ustvrdivši kako prikupljenih više od 700 tisuća potpisa za referendum o promjeni Zakona o radu (ZOR) prije dvije godine svjedoči da je brojka od 10 posto ukupnog broja birača dohvatljiva za birače. HDZ-ovim zastupnicima, veći dio kojih je svojim potpisima i omogućio uvrštavanje u saborsku proceduru prijedloga Laburista, zamjerio je da su se, dok su bili na vlasti, protivili smanjenju broja birača za raspisivanje referenduma. "Što se dogodilo u njihovim glavama od 2010. do danas osim što su izgubili izbore", upitao je Stazić, upozorivši kako bi HDZ, da se prihvati prijedlog Laburista, sa svojih 220 tisuća članova mogao opstruirati volju većine građana izraženu na izborima te "dovesti u opasnost red u državi".

Predsjednik Odbora Peđa Grbin (SDP) također je brojku od 200 tisuća birača ocijenio preniskom za raspisivanje referenduma, ističući kako volja naroda po tom pitanju mora biti jasnija i nedvojbenija. No, složio se s potrebom donošenja novog Zakona o referendumu, a posebno s produljenjem roka s 15 na 30 dana za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma. Ivo Jelušić (SDP) Laburiste je prozvao za politikanstvo, budući da su, kazao je, išli s prijedlogom promjena Ustava iako znaju da ne mogu prikupiti potrebnu dvotrećinsku većinu u parlamentu. "Nije istinski cilj predlagatelja da se promijeni Ustav, jer se to ni ne može dogoditi, već da se malo manipulira i podilazi", poručio je Jelušić.

Ana Lovrin (HDZ) upitala je SDP-ovce kako to smatraju da oni imaju pravo na promjenu mišljenja, a drugima to pravo osporavaju, s obzirom da su 2010. podržavali raspisivanje referenduma o ZOR-u, a kada su došli na vlast svoj su stav potpuno promijenili. "Referendum oko ZOR-a nikada ne bi zaživio kao referendumsko pitanje da nije bilo takvog opredijeljenja protiv tadašnje vlasti", poručila je SDP-ovcima, upitavši ih "što se to promijenilo u njihovim glavama osim što su došli na vlast". Laburist Dragutin Lesar odbacio je zamjerke vladajućih za populizam, podsjetivši ih da su se 2010., kada se mijenjao Ustav za potrebe referenduma o ulasku u EU, zauzimali za 5 posto birača potrebnih za raspisivanje referenduma, što izračunom daje upravo 200 tisuća birača koliko ih predlaže njegova stranka.

Naglasio je kako se Laburisti možda i ne bi odlučili inicirati promjenu Ustava da već godinama ne čekaju promjenu Zakona o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave, ističući kako bi se populistima i neozbiljnima osjećali kada takvu inicijativu ne bi pokrenuli. Raspravu je "stišao" Pupovac (SDSS), prijedlogom da Odbor prije odlučivanja o prijedlogu Laburista tematski raspravi potrebu promjene regulative oko referenduma, što je Odbor jednoglasno prihvatio, a Grbin se, na Lesarov zahtjev, obvezao tematsku sjednicu saborskog Odbora za Ustav organizirati u iduća dva do tri tjedna.