c S
Dnevne novosti

"One stop control" na hrvatsko mađarskoj granici

16.09.2014 07:14 OSIJEK, 15. rujna 2014.Hina, Hrvatska granična policija iz postaje Beli Manastir i mađarska granična policija zajedno obavljaju nadzor putnika u projektu pod nazivom "One stop control".
Naime, hrvatska granična policija je s graničnih prijelaza Duboševica i Baranjsko Petrovo Selo prešla na granične prijelaze Udvar i Berement, na teritorij Republike Mađarske, gdje zajedno sa svojim mađarskim kolegama obavljaju nadzor osoba i vozila, rekao je glasnogovornik osječko-baranjske Policijske uprave Dario Premec.

Na taj način granični nadzor obavlja se s jednim zaustavljanjem vozila putnika. Prilikom kontrole hrvatski i mađarski policajci isprave putnika predaju "iz ruke u ruku", odnosno nakon završene granične kontrole strana koja je na izlazu počela kontrolu, po završetku provjere predaje putne isprave policijskim kolegama na ulazu u državu, koja ih, po završenoj graničnoj kontroli, vraća putnicima, izjavio je Hini Premec.

Navedenim načinom zajedničkog hrvatsko-mađarskog obavljanja graničnog nadzora smanjit će se vrijeme obavljana granične provjere, dodao je. Putnici će na taj brže prelaziti državnu granicu između Republike Hrvatske i Republike Mađarske, jer će se, umjesto na dva, od sada zaustavljati na jednom graničnom prijelazu, na kojemu nadzor zajednički obavljaju policijski službenici obje države.

Sama metodologija obavljanja granične kontrole "iz ruke u ruku" dovest će do bržeg prelaska državne granice bez nepotrebnih zadržavanja i čekanja, naglasio je glasnogovornik osječko-baranjske PU.