c S
Dnevne novosti

Opća skupština UN-a pozvala na primirje tijekom Olimpijade 2012.

18.10.2011 07:14 NEW YORK (UN), 17. listopada 2011.(Hina/Reuters), Opća skupština UN-a pozvala je u ponedjeljak na primirje u svijetu sukoba tijekom Ljetnih olimpijskih igara iduće godine, što je drevna grčka tradicija oživljena 1990-ih, koju članice UN-a nisu uvijek poštovale.

U rezoluciji prihvaćenoj aklamacijom u Općoj skupštini UN-a, čiji je pokrovitelj Velika Britanija kao domaćin Olimpijade, zemlje članice UN-a pozvane su da "poštuju ... olimpijsko primirje, individualno i kolektivno" od početka Olimpijskih igara 27. srpnja do zatvaranja Paraolimpijade, za sportaše s invaliditetom, 9. rujna.

Ta dva velika sportska događaja održat će se sukcesivno u Londonu. U drevnoj Grčkoj, gdje je Olimpijada počela, često su sukobljeni gradovi-države prekidali ratove i do tri mjeseca, kako bi omogućili sportašima da slobodno putuju na igre i s njih.

Ideja o proglašenju primirja tijekom olimpijade obnovljena je u rezoluciji Opće skupštine UN-a 1993. Od tada je međunarodna zajednica potvrdila tu inicijativu tijekom svake olimpijade, ali nije uvijek uspjela u zaustavljanju sukoba.

Rusija i Gruzija vodile su kratki rat oko odcijepljene gruzijske pokrajine Južne Osetije, tijekom posljednjih Ljetnih olimpijskih igara u Pekingu u kolovozu 2008.