c S
Dnevne novosti

Ostojić predstavlja Masterplan racionalizacije bolničkog sustava

18.03.2014 07:12 ZAGREB, 17. ožujka 2014.(Hina), Ministar zdravlja Rajko Ostojić u Banskim dvorima predstavit će dugoočekivani Masterplan racionalizacije hrvatskog bolničkog sustava koji bi, po najavama, trebao omogućiti oko 400 milijuna kuna uštede na godišnjoj razini, bolju dostupnost i kvalitetu zdravstvene zaštite.

Nacionalni plan razvoja kliničkih bolničkih centara, kliničkih bolnica, klinika i općih bolnica do 2016. (odnosno Masterplan) jedan je o strateških Vladinih dokumenata, navodi se u Vladinoj najavi prezentacije u Banskim dvorima, te ističe da se takav dokument donosi prvi put u Hrvatskoj. Ostojić je prethodno najavio da će se u većini slučajeva poštivati princip jedna županija - jedna bolnica.

Masterplan bi trebao osigurati racionalizaciju akutnih ležećih kapaciteta, snažan razvoj dnevnih bolnica, povećati kapacitete za produljeno liječenje i palijativnu skrb, te formirati regionalne i nacionalne mreže bolničke skrbi. Riječ je o funkcionalnoj integraciji bolnica po regijama, a uštede se očekuju zbog boljeg iskorištavanja ljudskih resursa i opreme, te ukidanja ili pripajanja odjela koji nisu zadovoljili norme.

Master plan su za 200.000 eura izradili francuski konzultanti Conseil Sante, odabrani na temelju međunarodnog natječaja u kolovozu prošle godine. Iz Ministarstva zdravlja isticali su namjeru udruživanja bolnica u regionalne bolničke mreže koje će omogućiti preraspodjelu bolničkih usluga i bolje korištenje kapaciteta.

To znači uklanjanje nepotrebnog umnažanja dijagnostičkih i terapijskih zahvata u bolnicama na maloj udaljenosti ako se utvrdi da, zbog malog broja pacijenta, određeni zahvat treba raditi samo u jednom centru. Racionalizacijom se u iduće tri godine planira ušteda od milijardu i 200 milijuna kuna. Predstavljanjem Masterplana bit će otvorena javna rasprava, nakon koje će o tom dokumentu raspravljati i Hrvatski sabor.