c S
Dnevne novosti

Ostojić razmišlja o smanjenju prireza u Zagrebu

21.01.2013 07:20 ZAGREB, 19. siječnja 2013.(Hina), SDP-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Rajko Ostojić najavio je da će, bude li izabran, prvo napraviti "clean start", nakon toga izraditi viziju razvoja grada do 2025., provesti restrukturiranje holdinga, a dodao je i da razmišlja o smanjenju prireza tijekom mandata.

"Apsolutno razmišljam da smanjimo prirez tijekom mandata", rekao je Ostojić u intervjuu tjedna za Hrvatski radio ne želeći pritom precizirati o kolikom je smanjenju riječ. "Želim probuditi Zagreb i vratiti ga napokon na kartu Europe kamo i pripada te očekujem podršku, ne samo svih članova političkih stanaka, nego i simpatizera koji žele da promijenimo Zagreb", istaknuo je. Na pitanje je li Milan Bandić odgovoran gradonačelnik, Ostojić je odgovorio kako Zagreb posljednih godina definitivno nema viziju i dobro gospodarenje i ne samo da stagnira, nego nazaduje.

Drži da je potrebno urediti urbanu infrastrukturu i riješiti probleme prometa, javnog prijevoza, Jakuševca, pročistača otpadnih voda. Napomenuo je da slične probleme kakve je zatekao u Ministarstvu zdravlja (nepodmirena dugovanja i rascjepkanost) očekuje i u Zagrebu. Ocijenivši da grad posljednjih godina djeluje paralizirajuće i dezintegrirajuće jer nema povezanosti između gradonačelnika, Gradske skupštine i mjesnih odbora, Ostojić je naglasio da grad napokon mora početi djelovati katalizirajuće i aktivirajuće. "Mora postojati poveznica, ovo su izbori za 218 mjesnih odbora, 17 gradskih četvrti, skupštinu i gradonačelnika i mora biti logična vertikalna povezanost cijele organizacije", rekao je Ostojić najavivši da on planira "ići na maksimalnu decentralizaciju", odnosno "spustiti novac na mjesne odbore koji najbolje znaju što nedostaje njihovom kvartu".

Odgovarajući na novinarski upit, Ostojić je rekao da ima apsolutnu podršku SDP-a i predsjednika Zorana Milanovića za svoje poteze. Strategija bez akcije mrtvo je slovo na papiru, a ono što se sada događa u gradu je "akcija bez strategije", ustvrdio je Ostojić napominjući kako je to svakodnevno šetanje, pojavljivanje i slikanje bez ikakvog rezultata. "Nisam naučio razmišljati od danas do sutra, naprosto moramo razmišljati strateški da bismo mogli u razdoblju od četiri do osam godina, što rade prepoznatljivi gradovi, napraviti jasan plan", rekao je Ostojić. Najavio je da će svakih šest mjeseci izići pred građane Zagreba i predstaviti što je od najavljenog u kampanji napravio, istaknuvši da je ključna odgovornost prema građanima kao partnerima.

Ostojić je najavio i restrukturiranje Zagrebačkog holdinga. "Definitivno mislim da holding terba temeljito restrukturirati", rekao je napominjući da o tome postoji jasan plan te da nakon "clean starta", vizije i strategije, kao treći korak slijedi restrukturiranje holdinga. Holding, naveo je Ostojić, ima 18 podružnica, pet trgovačkih društava, od kojih su dva - ZET i Arena - ključni gubitaši. Ključno je pitanje tko je potpisivao ugovore za tramvaje, kako su se i gdje kupovali, njih 140 i 214 autobusa na leasing, rekao je Ostojić dodavši da će građani najbolje ocijeniti kako su njima zadovoljni.

Govoreći o suradnicima, Ostojić je rekao da mu je bivša ministrica zaštite okoliša Mirela Holy napisala program koji će uskoro predstaviti, dodavši da je ona dio njegova tima, kao i aktualni predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić. Dodao je da apsolutno računa na HSU, HNS i sve one koji žele pametan grad, grad partner i grad koji je održiv.