c S
Dnevne novosti

Ostojić: zdravstvene ustanove se neće zatvarati već restrukturirati

19.08.2013 07:20 ZAGREB, 16. kolovoza 2013.(Hina), Ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je da, s obzirom da na jesen kreće reforma zdravstva, zatvaranja zdravstvenih ustanova neće biti, već će doći do značajnog restrukturiranja.

"Moderna bolnica je tri tipa - akutna, dnevna bolnica i palijativa. Mi u principu nemamo niti jednu od te tri jer je sve pod jednim krovom. Znači, bit će značajno restrukturiranje", rekao je Ostojić gostujući u HRT-ovom Dnevniku. Istaknuo je da su neke županijske, ali i kliničke bolnice bile sinekure te da je bilo zapošljavanja nezdravstvenih djelatnika pa i zdravstvenih djelatnika i opremanja visokosofisticiranom opremom koja je nepotrebna u bolnicama koje imaju slične odjele i koje se nalaze na relativno malim udaljenostima, te da tome treba "stati na kraj".

Ne očekuje da će zatvarati bolnice, ali neke odjele da, dok će neke odjele, rekao je, reorganizirati po objektivnim kriterijima. Na novinarski upit zašto uvodi uredbu da liječnici moraju propisivati najjeftinije lijekove, rekao je da svaki lijek ima svoje paralele, generike. "Ako liječnik specijalist da pacijentu lijek za hipertenziju, a na listi postoji isti taj lijek koji se samo zove drugačije, istog kemijskog sastava, onda je naša obaveza, a do sada je bila preporuka da mu se propiše taj najjeftiniji, ali jednako učinkovit lijek. To je na Zapadu obaveza, kod nas je bila samo preporuka", istaknuo je.

Upitan mogu li se na jesen očekivati veće participacije i naknade za zdravstveno osiguranje, odgovorio je kako o tome zasad ne razmišljaju. "Prije nekoliko mjeseci smo smanjili cijenu boda i time cijenu usluge i posljedično participacije. Drugim riječima, posljednjih šest mjeseci naši građani plaćaju manju participaciju u apsolutnom iznosu jer je snižena cijena zdravstvene usluge, a time i participacije", istaknuo je. Vezano uz nastavak pregovora sa sindikatima rekao je da očekuje da surađuju u dobroj vjeri te da "shvate situaciju u kojoj se nalazimo". "Hrvatska je u recesiji, Europa je u recesiji već pet godina i definitivno ne želim razgovarati preko medija sa sindikatima", dodao je.