c S
Dnevne novosti

Pravobranitelj: Nacionalni preventivni mehanizam započeo s radom

16.07.2012 07:20 ZAGREB, 13. srpnja 2012.(Hina), Nacionalni preventivni mehanizam (NPM) za sprečavanje mučenja i drugih okrutnih, neljudskih i ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja započeo je s radom u punom opsegu, priopćeno je iz Ureda pučkog pravobranitelja.

Prvi sastanak Nacionalnog preventivnog mehanizma za sprečavanje mučenja i drugih okrutnih, neljudskih i ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja (NPM) održan je u Uredu pučkog pravobranitelja uz sudjelovanje dva predstavnika akademske zajednice te dva predstavnika udruga registriranih za obavljanje djelatnosti iz područja zaštite ljudskih prava, a dogovoren je način i plan rada za 2012. NPM je mogao u potpunosti započeti s radom tek kada su u proračunu za 2012. osigurana nužna sredstva za početak rada, navodi se u priopćenju Ureda pučkog pravobranitelja.

Opća skupština Ujedinjenih naroda 18. prosinca 2002. usvojila je Fakultativni protokol uz Konvenciju protiv mučenja i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja (OPCAT), a svaka država potpisnica obvezala se osnovati, imenovati ili održavati na nacionalnoj razini jedno ili više tijela koje će obavljati redovite posjete mjestima u kojima se nalaze osobe lišene slobode, s ciljem sprječavanja mučenja i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupanja ili kažnjavanja.

To se tijelo naziva Nacionalni preventivni mehanizam (NPM), a u Hrvatskoj je ta funkcija dodijeljena Uredu pučkog pravobranitelja, posebnim zakonom u veljači 2011. godine, jer taj Ured u svojoj nadležnosti već ima redoviti monitoring mjesta u kojima se nalaze osobe lišene slobode ili kojima je ograničena sloboda kretanja.

Posao NPM-a su redoviti obilasci mjesta u kojima se nalaze ili bi se mogle nalaziti osobe lišene slobode, radi jačanja njihove zaštite od mučenja i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja, davanje preporuka nadležnim tijelima vlasti i ustanovama radi poboljšavanja postupanja prema osobama lišenim slobode i uvjeta u kojima se one nalaze, davanje prijedloga i primjedbi na zakone i druge propise radi promicanja zaštite osoba lišenih slobode te suradnja s Pododborom UN-a za sprečavanje mučenja i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja.

Osobama lišenim slobode smatraju se osobe kojima je određeno bilo kakvo zadržavanje, zatvaranje ili smještaj u mjesto pod javnim nadzorom i koje to mjesto ne smiju napustiti po svojoj volji.