c S
Dnevne novosti

Predsjednik Josipović pozvao stranke da poštuju Zakon o ravnopravnosti spolova

11.03.2013 07:12 ZAGREB, 8. ožujka 2013.(Hina), Predsjednik Republike Ivo Josipović pozvao je političke stranke da već sad, na predstojećim europskim i lokalnim izborima, poštuju Zakon o ravnopravnosti spolova i odredbu o 40 posto minimalne zastupljenosti svakog od spola.

"Političke stranke učinite sve da se zakon poštuje, da prijedlozi respektiraju stanje u društvu, da daju priliku ženama s invaliditetom", rekao je predsjednik Josipović koji je nazočio skupu na kojem je pokrenuta kampanja "Aktivne i uključene", vezano uz predstojeće lokalne izbore, kao praktični izazov ženama s invaliditetom za aktivno građanstvo. Istaknuvši da imamo zakon koji se ne provodi, ustvrdio je da je Međunarodni dana žena dan kada se "svi moramo sjetiti da sva ljudska bića i muškarci i žene moraju imati jednaka prava obaveze i šanse".

Napomenuo je da je dvostruka diskriminacija kojoj su žene s invaliditetom izložene tema koja mora opredijeliti političku akciju i praksu. "Mlade demokracije imaju prilike napraviti jače iskorake nego etablirane demokracije", rekao je Josipović te pozvao žene da se intenzivnije uključe u rad stranaka. Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak upozorila je da unatoč postojanju strategija, žene s invaliditetom nisu prepoznate i ne ističe se posebnost u odnosu na muškarce s invaliditetom. "Iako je europski trend za sudjelovanje žena u političkom i javnom životu oko 35 posto, u Hrvatskoj je za žene bez invaliditeta ispod 15 posto, što je negativan trend" ocijenila je.

Napomenuvši da osobe s invaliditetom u malom broju sudjeluju u izvršnim i predstavničkim tijelima, kao primjer pozitivne prakse istaknula je Zagreb, koji u svojih deset gradskih četvrti ima 575 članova vijeća gradskih četvrti, pri čemu 71 osobu s invaliditetom - 55 muškaraca i 16 žena. Kao najčešće razloge zbog čega žene nisu uključene u politiku u Hrvatskoj navela je nisko samopoštovanje, sram te izolaciju u obitelji. "U sadašnjem sazivu Hrvatskog sabora nema ni jedne zastupnice s invaliditetom, a ta se podzastupljenost ogleda i na županijskim, gradskim i općinskim razinama upravljanja", upozorila je Louisa Vinton, koordinatorica Ujedinjenih naroda i stalna predstavnica Programa Ujedinjenih naroda za razvoj u Republici Hrvatskoj.

Istaknula je da u Hrvatskoj živi 12 posto građana s invaliditetom te da su 40 posto njih ili približno 212 tisuća - žene. Predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) Zorislav Bobuš vjeruje da, kad bi žene dobile poziciju da budu izabrane i da vode, struktura vlasti bila moralnija i kvalitetnija nego što je danas. Skup je organizirala Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH, Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Program Ujedinjenih naroda za razvoj – UNDP Hrvatska.