c S
Dnevne novosti

Pusić očekuje u utorak Komisijin popis sudaca za arbitražu

09.01.2012 07:22 ZAGREB, 8. siječnja 2012.(Hina) Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je u subotu kako očekuje da će u utorak u Bruxellesu od Europske komisije dobiti popis sudaca za arbitražni sud za slovensko-hrvatsku granicu kako bi se Hrvatska i Slovenija mogle dogovoriti oko tri arbitra, predsjednika arbitražnog suda i dva suca.

Pusić i slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar sastat će se u utorak s europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom a tema sastanka, kako je najavljeno, trebala bi biti provedba arbitražnog sporazuma između Hrvatske i Slovenije. Prema sporazumu, slovensko-hrvatsku granicu trebala bi odrediti petorica arbitara od kojih svaka od zemalja imenuje po jednog suca, a preostalu trojicu zajedničkim dogovorom s popisa koji će pripremiti Europska komisija.

U slučaju da se dvije strane ne mogu usuglasiti, preostalu trojicu arbitara odredit će predsjednik Međunarodnog suda pravde. Pusić je u Dnevniku 3 HTV-a objasnila da u arbitražnom sporazumu piše da svi rokovi počinju teći od hrvatskog potpisivanja pristupnog ugovora s Europskom unijom što je bilo 9. prosinca.

Europska komisija i povjerenik za proširenje EU-a su stava da je istina da su ti rokovi 15 dana, međutim da taj rok od 15 dana u kojem se moramo dogovoriti teče od trenutka kada Komisija pošalje tu listu sudaca, rekla je Pusić. "Moje je mišljenje i stav bio da se može tolerirati određena odgoda, ali da bi trebali dobiti listu sudaca u okviru iste kalendarske godine u kojoj smo potpisali pristupni ugovor.

To se, nažalost, nije dogodilo", rekla je Pusić i dodala kako ona i Žbogar idu razgovarati s Fueleom u utorak te da su i pismeno dali do znanja da očekuju na tom sastanku da će dobiti listu sudaca. "Ono čega se treba držati su pravila i rokovi i zato ćemo s hrvatske strane inzistirati da, kad smo već, po mojoj ocjeni, prekoračili rok kojeg se trebalo držati, sada prekinemo s tom praksom i počnemo cijelu proceduru kako bi je, u skladu sa sporazumom, mogli privesti kraju", kazala je Pusić.

Rekla je i da ne očekuje nikakvih komplikacija sa Slovenijom. "U ovom trenutku smo i slovenska i hrvatska strana u istoj poziciji i očekujemo da Komisija obavi svoju obvezu", rekla je Pusić. Pusić je u vezi s izlaskom birača na referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji ocijenila optimističnim neke dosadašnje ankete.

"Važno bi bilo da izađe veliki broj ljudi, a vidjet ćemo onda kakav će biti ishod", dodala je i ocijenila kako bi bilo odlično "dobiti" na referendum preko 60 posto birača, ali i dodala da je svaki rezultat preko 50 posto dobar. "Vrlo sam oprezna. Očekujem vrlo dobar rezultat, ali spremam sve i radim kao da postoji opasnost da propadne referendum odnosno da na referendumu izgubimo šansu koja nam se sada pruža", kazala je Pusić.