c S
Dnevne novosti

Sanader treći dan iznosi obranu u slučaju Fimi media

14.10.2013 07:20 ZAGREB, 14. listopada 2013.(Hina), Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader nastavit će iznositi svoju obranu u slučaju Fimi media, najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici u kojoj optuženičku klupu dijeli sa svojom bivšom strankom na čijem je čelu dva puta osvojio vlast.

S optuženičke klupe Sanader je na dva prethodna ročišta odbacio Uskokove optužbe da je u "zajedničko djelovanje" povezao stranačkog rizničara, glasnogovornika, blagajnicu i vlasnicu tvrtke Fimi media, po kojoj je nazvana najveća afera u hrvatskoj politici. "Ne prihvaćam optužnicu ni kada je riječ o meni niti kada je riječ o HDZ-u.

Jesu li gospoda koja ovdje sjede radili nešto nelegalno i što su oni priznali ja to ne znam, ali to sa strankom i sa mnom nema nikakve veze", ustvrdio je Sanader. On je uz bivšeg HDZ-ovog glasnogovornika i direktora kampanja Ratka Mačeka jedini odbacio Uskokovu optužnicu prema kojoj je sudjelovao u izvlačenju 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki. No, sve što im se stavlja na teret priznali su rizničar Mladen Barišić, blagajnica Branka Pavošević i vlasnica Fimi medie Nevenka Jurak.

Kao i u svim dosadašnjim postupcima gdje je optužen ili osumnjičen, ponovio je da je žrtva političkog progona koji je glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću naložila njegova nasljednica Jadranka Kosor. Tvrdi da ga je lažnim svjedočenjem inkriminirao bivši HDZ-ov glavni tajnik Ivan Jarnjak koji je, u "posljednji tren" od osumnjičenika postao svjedok, iako su sve navodne nezakonitosti počinjene u Jarnjakovu djelokrugu.

Sanader je kazao i da mu se u "politički motiviranom postupku" krše prava jer je temeljem "političkog naloga" protiv njega podignuto šest optužnica koje nisu objedinjene, kako bi se stvorio dojam "velike količine kriminala". Tvrdi i da ga terete isključivo osobe koje su i same bile u zatvoru i imaju optužnice, te da bi sve izbjegao da nije podnio ostavku na premijersku dužnost.

Osim Jadranke Kosor i Bajića, koji su po njegovim riječima ucjenjivali svjedoke na iskaze protiv njega, Sanader je za svoj kazneni progon prozvao i medije jer su ga u javnosti, kako tvrdi, unaprijed proglasili kriminalcem.