c S
Dnevne novosti

Sindikat pomoraca: Konvencija o radu pomoraca osigurat će cjelovitu zaštitu svim pomorcima

27.08.2012 07:22 RIJEKA, 24. kolovoza 2012.(Hina), Iz Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) izvijestili su da Konvencija o radu pomoraca iz 2006. godine stupa na snagu u kolovozu 2013. te da bi ona trebala osigurati cjelovitu zaštitu osnovnih prava svih pomoraca bez obzira na njihovu nacionalnost ili zemlju pod čijom zastavom plovi brod.

Konvencija, navode iz sindikata, stupa na snagu 12 mjeseci nakon ratifikacije najmanje 30 članica Međunarodne organizacije rada (ILO) s ukupnim udjelom u svjetskoj bruto tonaži brodova od najmanje 33 posto. Svi uvjeti za stupanje te konvencije na snagu su ispunjeni, a Hrvatska je ratificirala konvenciju u veljači 2010. Po toj konvenciji, svaki pomorac ima pravo na neškodljivo i sigurno radno mjesto koje udovoljava standardima sigurnosti, na poštene uvjete zapošljavanja, na dostojne radne i životne uvjete na brodu, na zdravstvenu zaštitu, medicinsku skrb, mjere za poboljšanje životnih i radnih uvjeta i druge oblike socijalne zaštite.

Svaka članica, u granicama svojih ovlasti, mora osigurati da zapošljavanje pomoraca i socijalna prava budu ostvarena u skladu sa zahtjevima konvencije. Iz SPH napominju da i sada ima pomoraca na brodovima na kojima su uvjeti života i rada ispod minimalnih međunarodnih standarda te kako vjeruju da će Konvencija o radu pomoraca ILO-a smanjiti broj takvih slučajeva na najmanju moguću mjeru.

Ističu da je ta konvencija "četvrti stup" pomorskih pravila, zajedno s konvencijama Međunarodne pomorske organizacije (IMO), da je obvezno moraju primjenjivati zemlje pod čijim zastavama brodovi plove i inspekcije u lukama te da većina brodara ne bi trebala imati problema pri poštovanju njezinih odredaba. Iz SPH izvijestili su i da je taj sindikat poslao pismo ministru pomorstva, prometa i infrastrukture Siniši Hajdašu Dončiću u kojemu ga upozoravaju na netočan prijevod dijela konvencije koji se odnosi na sredstva i usluge pomoći pomorcima, gdje se, smatraju, "welfare facilities" prevodi netočno, kao "socijalna skrb".

Također navode da je odlukom Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture pomorcima "oduzet prostor" za okupljanje unutar luke u Dubrovniku i dodijeljen je Luci Dubrovnik te traže da im se taj prostor vrati na dobrobit svih pomoraca. U pismu upozoravaju da još nema odbora koji bi se bavio razmatranjem potreba pomoraca koji posjećuju hrvatske luke i određivanjem luka u kojima bi se počeo ostvarivati projekt pružanja pomoći pomorcima i poboljšanja uvjeta života na brodu i na kopnu. Iz SPH također ističu da rade na projektu besplatnoga bežičnog interneta u svim hrvatskim i jadranskim lukama.