c S
Dnevne novosti

Sindikati: promjene ZOR-a nisu nužne za podizanje konkurentnosti i poticanje zapošljavanja

22.01.2014 07:20 ZAGREB, 21. siječnja 2014.(Hina), Sindikalne središnjice poručile su Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) da promjene Zakona o radu (ZOR) nisu nužne za podizanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i poticanje zapošljavanja.

Postojeći ZOR nije jedan od najrigidnijih i najnefleksibilnijih zakona u Europi, niti je skup i kompliciran u provedbi, kako tvrdi HUP, kažu u zajedničkom priopćenju Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Hrvatska udruga radničkih sindikata i Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

Mnogi poslodavci ne podržavaju zaštitu prava radnika i nisu svjesni njihove vrijednosti, a prijedlog novog ZOR-a povećava broj radnih sati. Dokaz tome su tisuće izgubljenih radnih mjesta zadnjih godina. Naši "socijalni partneri", poslodavci i Vlada, zaboravljaju da su za postojeće gospodarsko stanje u Hrvatskoj odgovorni upravo oni, jer je to rezultat njihovog "znanja i sposobnosti", ističu sindikati.

Fleksibilizacija po receptu HUP-a nije otvaranje novih radnih mjesta i novo zapošljavanje nego samo omogućavanje zamjene stalnih radnika onima iz agencija za privremeno zapošljavanje, odnosno zadovoljavanje apetita poslodavaca na štetu radnika, tvrde sindikalne središnjice. S druge strane, sindikati traže nova radna mjesta, novo zapošljavanje i stabilnost zaposlenja.

I na kraju, čestitamo "socijalnim partnerima" Dan socijalnog partnerstva, 21. siječnja, kojeg su gradile sve hrvatske Vlade zajedno sa sindikatima, a aktualna Vlada i sadašnji HUP su uništili sva njegova postignuća i eliminirali ga iz društvenih odnosa, kaže se u priopćenju.